Dominicus Lampsonius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dominicus Lampsonius
Lampsonius.jpg
Persoonsgegevens
Geboren 1532
Overleden 1599
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Dominicus Lampsonius, latinisering van Dominique Lampsone, (Brugge, 1532 - Luik, 1599) was een Zuid-Nederlands humanist, dichter en kunstenaar. Veel van wat we vandaag weten over de kunstenaars van zijn tijd is afkomstig uit zijn geschriften.

Leven en werk[bewerken]

Lampsonius studeerde kunsten en wetenschappen aan de universiteit van Leuven. Lampsonius was vanaf 1554 privésecretaris van kardinaal Reginald Pole in Engeland. Na diens dood in 1558 reisde hij naar Luik, waar hij dezelfde functie uitoefende in dienst van drie opeenvolgende prins-bisschoppen van Luik: Robert van Glymes van Bergen, Gerard van Groesbeek en Ernst van Beieren.

Lampsonius schreef Latijnse epigrammen en onderhield een uitgebreide correspondentie met de Italiaanse kunstenaars Giorgio Vasari en Giulio Clovio.

Hij schreef een biografie over de Luikse kunstenaar Lambert Lombard. Hij merkte op dat Lombard eerder werkte vanuit liefde voor de kunst, dan als broodwinning. Dit werk is niet enkel van biografisch belang: het is een kunsttheoretisch essay.

In 1572 publiceerde Lampsonius een reeks van drieëntwintig geëtste "portretten van enkele beroemde schilders uit de Nederlanden", vergezeld van Latijnse gedichten.

Kruisiging, Sint-Kwintenskerk, Hasselt

Zelf schilderde Lampsonius ook: zijn enige bekende werk, een kruisiging, is afgewerkt in 1576.