Dominicuskerk (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huidige kerk aan de Prof. Molkenboerstraat (2013)

De Dominicuskerk is een rooms-katholieke kerk in Nijmegen. Zij bevindt zich aan de rand van de wijk Galgenveld. De kerk werd in 1951 gebouwd als vervanging van de in de oorlog beschadigde Dominicaner Nijmegen aan de Broerstraat in het stadscentrum.

De Dominicuskerk werd ontworpen door architect Thomas Nix in de traditionalistische stijl van de Bossche School. Hij ontwierp ook het bijbehorende parochiecomplex, rondom een voorplein. Het kerkgebouw is een kruiskerk in baksteen en beton. De halfronde apsis bevindt zich aan de oostzijde, aan de Heyendaalseweg. Aan de zuidzijde bevindt zich een klokkentoren.

Jozefbeeld van Bart Welten in de Dominicuskerk

Op de scheiding tussen schip en koor bevindt zich een timpaan met beeldhouwwerk van Jac Maris. De glas-in-loodramen zijn gemaakt door Eugène Laudy. Hij plaatste in 1962 de zes ramen in de zijtransepten en tussen 1988 en 1993 nog eens tien in de zijbeuken. Rechts van het altaar bevindt zich een Jozefbeeld, links een Dominicusbeeld, beide werden gemaakt door Bart Welten in resp. 1954 en 1956. Verder bevindt zich in de smalle zijbeuken, die als wandelgang dienstdoen, een kruisweg van Ted Felen. Het Blank-orgel werd in 1994 vanuit de Sint-Aloysiuskerk te Utrecht naar Nijmegen verplaatst.

Sinds eind 2006 is de kerk aangewezen als gemeentelijk monument. Thans (2010) maakt de Dominicuskerk deel uit van de Effataparochie. In de dagkapel van dit kerkgebouw vinden sinds februari 2009 ook eucharistievieringen van de oudkatholieke kerngroep St. Stephanus plaats.

Op 31 december 2009 werd Edward Schillebeeckx vanuit de Dominicuskerk begraven en op 18 januari 2021 vond de uitvaart plaats van Pater Karel Spruyt, de laatste Nederlandse dominicaanse missionaris in Zuid-Afrika.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dominicuskerk (Nijmegen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.