Don't Let the Joneses Get You Down

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Don't Let the Joneses Get You Down
Single van:
The Temptations
Van het album:
Puzzle People
B-kant(en) Since I've Lost You
Uitgebracht Mei 1969 (VS)
Soort drager LP (7")
Opname 1969 in Hitsville USA (Studio A)
Genre Soul
Duur 4:46
Label Gordy Records
Schrijver(s) Norman Whitfield en Barrett Strong
Producent(en) Norman Whitfield
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
  • #2 (R&B)
  • #20 (Verenigde Staten)
The Temptations
I'll Try Something New (met The Supremes)
(1968)
  Don't Let the Joneses Get You Down
(1968)
  I Second That Emotion (met The Supremes)
(1968)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Don't Let the Joneses Get You Down is een hitsingle uit 1969 van de Amerikaanse Motown-groep The Temptations. Het nummer is de eerste single afkomstig van het succesvolle album Puzzle People, dat later dat jaar uitgebracht zou worden. Don't Let the Joneses Get You Down is geschreven door Barrett Strong en Norman Whitfield, die ook het nummer produceerde.

Net als de voorgangers van Don't Let the Joneses Get You Down, Cloud Nine en Run Away Child, Running Wild, zingen alle leden van de groep lead in het nummer. De instrumentatie is, net zoals dat van vele Motown-nummers, verzorgd door The Funk Brothers. Het nummer begint met een piano-intro, ondersteund door een gitaar en drums. Na een halve minuut beginnen The Temptations met zingen. Tegelijkertijd verandert het tempo van gemiddeld in up-tempo.

Het onderwerp van Don't Let the Joneses Get You Down is dat je niet moet proberen even veel aan te schaffen, als je daar niet financieel toe in staat bent, als je buren ("The Joneses" in dit nummer) of andere kennissen. Verder vertelt het nummer dat de buren zelf waarschijnlijk ook geldproblemen hebben, maar zij weer geld uitgeven om hetzelfde te hebben als hun buren. Zo is het dus een vicieuze cirkel. Als laatste vertelt het nummer ook nog dat als je echt iets wilt kopen, je er beter eerst voor kan sparen, voordat je geld uitgeeft dat je eigenlijk niet hebt.

Don't Let the Joneses Get You Down was succesvol en behaalde dan ook de top 20 op de poplijst. Het haalde net niet de top van de R&B lijst, want het bleven hangen op de tweede plaats.

Bezetting[bewerken]