Naar inhoud springen

Don't Look Back (The Temptations)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Don't Look Back
Single van:
The Temptations
Van het album:
The Temptin' Temptations
A-kant(en) My Baby
Uitgebracht 30 september 1965 (VS)
Soort drager LP (7")
Opname 1965 in Hitsville USA (Studio A)
Genre Soul
Duur 2:50
Label Gordy Records
Schrijver(s) Smokey Robinson & Ronnie White
Producent(en) Smokey Robinson
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
  • nr. 15 (R&B)
  • nr. 83 (Verenigde Staten)
The Temptations
Since I Lost My Baby
(1965)
  Don't Look Back (B-kant van My Baby)
(1965)
  Get Ready
(1966)
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Don't Look Back is een nummer waarvan het origineel van de Amerikaanse soul- en R&B-groep The Temptations is. Alhoewel het liedje niet als A-kant van een single werd uitgebracht, verscheen het wel degelijk op een single, maar dan als B-kant. Don't Look Back fungeerde als dit voor de single My Baby, een nummer 13-hit in het thuisland van The Temtpations, de Verenigde Staten. Net als de A-kant was Don't Look Back afkomstig van het album The Temptin' Temptations, dat de nummer 11-notering op de poplijst voor albums in de VS wist te bereiken en de top van de R&B-lijst in hetzelfde land.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het onderwerp van Don't Look Back is dat het de moeite waard is om de gebroken harten en mislukte relaties te doorstaan in de zoektocht naar ware liefde, omdat ware liefde uiteindelijk hetgeen is waar het om gaat. Dit onderwerp wordt beschreven door een van de oprichters van de groep, Paul Williams. Hiermee is Don't Look Back een van de weinige nummers van The Temptations waarop Paul Williams als enige leadzanger te horen is na de komst van David Ruffin. Voor de komst van Ruffin was Paul Williams samen met Eddie Kendricks de leadzanger van de groep, maar omdat My Girl, een nummer waarop Ruffin lead zong, een succes werd, zou Ruffin uiteindelijk tot zijn vertrek de leadzanger van The Temptations worden.

Net als vele nummers uit het begin van de carrière van The Temptations werd Don't Look Back geschreven door een andere Motown artiest, Smokey Robinson. Voor Don't Look Back schreef hij ook hits als Since I Lost My Baby, The Way You Do the Things You Do en My Girl voor de groep. De laatstgenoemde schreef hij samen met een lid uit zijn groep The Miracles, Ronnie White. Het was ook samen met hem met wie hij Don't Look Back schreef. Niet alleen schreef Robinson aan het nummer, hij was ook degene die het nummer produceerde.

The Temptations gebruikte, voor het uitbrengen van het nummer (I Know) I'm Losing You, Don't Look Back vaak als toepasselijke afsluiting van hun optredens. Later zou Don't Look Back vervangen worden in deze rol door (I Know) I'm Losing You, met nummer 8-notering op de poplijst een veel grotere hit voor The Temptations.

Ondanks dat Don't Look Back als B-kant van een single gebruikt werd, wist het zelf ook de hitlijsten te bereiken. Hiermee was het, samen met You've Got to Earn It, I Truly, Truly Believe en The Girl's Alright With Me, een van de weinige nummers van The Temptations die dat wist te bereiken. Met een nummer 83-notering op de poplijst en een, voor de groep verrassende, nummer 15-notering op de R&B-lijst was Don't Look Back de meest succesvolle B-kant van The Temptations ooit.

Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Covers[bewerken | brontekst bewerken]

Peter Tosh en Mick Jagger[bewerken | brontekst bewerken]

Don't Look Back werd later onder andere gecoverd door Peter Tosh in samenwerking met Mick Jagger. Hun versie heet overigens (You Gotta Walk) Don't Look Back, of op sommige uitgaven (You Got to Walk and) Don't Look Back. De samenwerking tussen Tosh en Jagger bleek succesvol te zijn, want (You Gotta Walk) Don't Look Back werd in 1979 een nummer 1-hit in Nederland.

NPO Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21'22'23
(You Gotta Walk) Don't Look Back (Mick Jagger & Peter Tosh) -1487180918001929180017501785-19331997--1240---------- -
  1. Een getal geeft de plaats aan en een '-' dat het nummer niet genoteerd was. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.