Don King

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Don King

Donald "Don" King (Cleveland (Ohio), 20 augustus 1931) is een Amerikaanse bokspromotor. Zijn carrière-hoogtepunten zijn "The Rumble in the Jungle" en "The Thrilla in Manila". Hij had ook een lange samenwerking met Mike Tyson.

King heeft enkele van de meest prominente namen in het boksen gepromoot, zoals Muhammad Ali, Joe Frazier, George Foreman, Larry Holmes, Mike Tyson, Evander Holyfield, en anderen. Hij is ook gekend voor zijn woorden "Only in America".

Vroege leven[bewerken]

King werd geboren in Cleveland, Ohio. Na te zijn gestopt met zijn studie aan de Kent State University, runde hij een illegaal bookmaker kantoor. Later werd hij beschuldigd van twee afzonderlijke moorden, waarvan de eerste 13 jaar na de tweede gepleegd zou zijn. Voor de eerste moord werd hij vrijgesproken (zelfverdediging) nadat bleek dat King de man in de rug geschoten had, terwijl deze probeerde om een van ​​King's gokhuizen te beroven.[1] King werd in 1966 wel voor de tweede moord veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan het doodslaan van een medewerker, die hem $600 schuldig was. In een ontmoeting met King's advocaat verminderde de rechter King's tenlastelegging naar doodslag, waardoor King iets minder dan vier jaar in de gevangenis moest doorbrengen.

Carrière[bewerken]

King kwam terecht in de bokswereld nadat hij Muhammad Ali met de hulp van zanger Lloyd Price overtuigd had om te komen boksen tijdens een liefdadigheidstentoonstelling voor een lokaal ziekenhuis in Cleveland. Al vroeg ging hij een samenwerking aan met de lokale promotor genaamd Don Elbaum, die al een stal van boksers had in Cleveland en jarenlange ervaring in het boksen.

In 1974 onderhandelde King over het promoten van een ​​wedstrijd in het zwaargewicht kampioenschap tussen Muhammad Ali en George Foreman in Zaïre, in de volksmond bekend als "The Rumble in the Jungle". De strijd tussen Ali en Foreman was een langverwachte gebeurtenis. King's rivalen hadden getracht om de wedstrijd te promoten, maar King was in staat om een bedrag van 10 miljoen dollar veilig te stellen door middel van een overeenkomst met de regering van Zaïre.

King hield zijn positie als een van de meest vooraanstaande promotors in stand door het volgende jaar met het derde gevecht tussen Ali en Joe Frazier in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, te komen. King noemde dit gevecht zelf de "Thrilla in Manilla".

Controversies[bewerken]

Don King is onderzocht op mogelijke connecties met de georganiseerde misdaad. Hij is beschuldigd voor het hebben van connecties met de gangster John Gotti en zijn Gambino familie.