Donald Pleasence

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Donald Pleasence
Donald Pleasence in 1973
Algemene informatie
Volledige naam Donald Henry Pleasence
Geboren 5 oktober 1919
Overleden 2 februari 1995
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1954 - 1995
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Donald Pleasence in Eye of the Devil

Donald Henry Pleasence (Worksop, 5 oktober 1919 - Saint-Paul-de-Vence, 2 februari 1995) was een Engels acteur. Hij won in 1959 een BAFTA Award voor zijn verdiensten in het lichte amusement. Daarnaast werd hij in 1978 genomineerd voor een Emmy Award (voor de televisiefilm The Defection of Simas Kudirka) en zowel in 1980 (voor Dracula) als 1982 (voor Halloween II) voor een Saturn Award.

Pleasence maakte in 1954 zijn acteerdebuut als Tromp in The Beachcomber. Dat bleek uiteindelijk zijn eerste van meer dan 130 filmrollen, meer dan 160 inclusief televisiefilms. Een aanzienlijk aantal daarvan waren die van personages in horrorfilms. Zo speelde hij onder meer Dr. Sam Loomis - de psychiater van filmmoordenaar Michael Myers - in zowel Halloween, Halloween II, Halloween 4: The Return of Michael Myers, Halloween 5 als Halloween: The Curse of Michael Myers (hij ontbrak in Halloween III: Season of the Witch omdat de deze film totaal losstaat van Myers).
Het voor het eerst spelen van Loomis betekende een ommekeer in de carrière van Pleasence: waar hij voorheen doorgaans werd gecast als kwaadaardig personage, werd hij vanaf dat moment vooral gevraagd om de - of een van de - goedwillende te spelen.

Pleasence was tevens de eerste acteur die James Bond-vijand Ernst Stavro Blofeld speelde, de misdaadbaas met een witte kat op zijn arm. In de filmversie van Dracula uit 1979 vertolkte Pleasence Jack Seward, de vader van een van de bruiden van Dracula (Frank Langella).

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Pleasence trad meerdere malen in het huwelijk. Hij trouwde in 1941 voor het eerst, met televisieactrice Miriam Raymond. Hun huwelijk duurde tot 1958 en bracht twee dochters voort. In 1959 hertrouwde hij met Josephine Crombie en kreeg met haar ook twee dochters. Na weer een scheiding in 1970 hertrouwde Pleasence datzelfde jaar nog met zangeres Miera Shore, met wie hij zijn vijfde en laatste dochter kreeg. Shore was daarentegen niet zijn laatste vrouw. Dat was zijn vierde echtgenote Linda Kentwood, die een jaar na zijn derde scheiding in 1988 met hem trouwde en met hem samen bleef tot aan zijn dood in 1995. Een operatie aan een hartklep leverde complicaties op die Pleasence op 75-jarige leeftijd fataal werden.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief 29 televisiefilms