Donatuskerk (Bemmel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Donatuskerk
Bemmel (Lingewaard) toren RK kerk.JPG
Denominatie Rooms-katholicisme
Gebouwd in 1872-1873
Restauratie(s) 1946-1950, 2015-2016
Architectuur
Architect(en) H.J. Wennekers / J. Sluijmer
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Donatuskerk is een voormalig rooms-katholiek kerkgebouw in de Nederlandse plaats Bemmel. Thans is ze onder de naam TheaterKerk in gebruik als theater.

Geschiedenis[bewerken]

De katholieken in Bemmel kerkten tot de reformatie in de Sint-Benignuskerk, de huidige Hervormde kerk. Na de Bataafse omwenteling in 1795, waarbij er vrijheid van godsdienst kwam, werd een schuur ingericht als noodkerk. In 1803 werd een nieuwe kerk gebouwd aan de Dorpsstraat. Het gebouw werd in 1842 uitgebreid en voorzien van een dakruiter.[1]

In 1864 kocht het kerkbestuur landgoed De Poll,[2] het jaar erop werd begonnen met de aanleg van een begraafplaats. Ernaast werd een neogotische kerk gebouwd, die in 1873 in gebruik werd genomen. De kerk was ontworpen door de architect H.J. Wennekers, hij had zich laten inspireren door de Broederenkerk in Zutphen. De kerk werd gewijd aan de heilige Donatus. Otto Mengelberg ontwierp in 1911 voor het priesterkoor wandtegels van de zeven sacramenten, die werden uitgevoerd door Rozenburg. In 1925-1926 werd de toren aangebouwd naar een ontwerp van H.C.M. van Beers. Naast de kerk werd aan de Marktzijde een Heilig Hartbeeld geplaatst, tot in de jaren zestig vonden daar sacramentsprocessies plaats.

Herbouw[bewerken]

De kerk raakte in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd door Duitse beschietingen. Onder leiding van architect Johannes Sluijmer werd de kerk tussen 1946 en 1950 weer opgebouwd. De parochie kerkte in de bouwtijd in een zaal van het voormalig sanatorium Wilhelminapaviljoen.[3] De kerk kreeg een ander uiterlijk en de toren werd zo'n twintig meter lager. Op 13 juli 1950 werd de gerestaureerde kerk door mgr. Hanssen geconsacreerd, een paar dagen later droeg kardinaal Johannes de Jong de mis op.[4] In het entreeportaal is een glas-in-loodraam van Lou Manche geplaatst, daarboven aan de gevel een beeld van sint Donatus.

Toen het gebouw buiten gebruik dreigde te raken werd op initiatief van inwoners in 2013 de Stichting Kerk Bemmel opgericht, die zich inzet voor het behoud van het gebouw.[5] De kerk werd eind 2015 onttrokken aan de eredienst en officieel overgedragen aan de stichting.[6] In 2015-2016 werd de kerk verbouwd tot een multifunctioneel gebouw, met theaterfunctie, waar ook nog uitvaartdiensten kunnen worden gehouden. De kerk draagt sindsdien de naam TheaterKerk.[7]

Afbeeldingen[bewerken]