Donkere Sluis (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Donkere Sluis
Houtgravure van de Nieuwezijds Voorburgwal 188-194. Op nummer 192 het oude Postkantoor. Op de voorgrond de Donkere Sluis. Gravure dateert tussen 1854 en 1890
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 53′ OL
Overspant Doorvaart Nieuwezijds Voorburgwal naar Nieuwezijds Achterburgwal
Bouw
Afbraakreden Demping Nieuwezijds Achterburgwal
Afbraakjaar 1857[1]
Architectuur
Type welfbrug
Donkere Sluis (Amsterdam-Centrum)
Donkere Sluis
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Donkere sluis was een overkluisde brug in Amsterdam, die de ongedempte Nieuwezijds Voorburgwal verbond met de Nieuwezijds Achterburgwal (de hedendaagse Spuistraat) ter hoogte van de Mozes en Aaronstraat.[2] Zeer waarschijnlijk heeft de term sluis hier, zoals vaker in Amsterdam, betrekking gehad op een stenen brug en niet op een keersluis. Het water was bevaarbaar, en er waren deuren die toegang gaven tot de kelders van de huizen die op en tegen de brug waren gebouwd. De overkluizing is onder meer te zien in de stadsplattegrond van Gerrit de Broen van rond 1748. Hij tekende de walkanten van Nieuwezijds Voor- en Achterburgwal en het Singel scherp in, maar liet ter plaatse van de overkluizing de walkanten weg (er is enige golfslag te zien).

In de 18e eeuw bevond zich hierop de stadspaardenstal, die in 1755 betrokken werd door het nieuwe Generaal Post-Comptoir.[3] Deze instelling groeide uit tot het Hoofdpostkantoor, dat in 1854 een nieuw gebouw op deze plek betrok waarvoor de woonhuizen gesloopt werden. Dit gebouw is in 1890 vervangen door het huidige gebouw, dat tot in de jaren 90 van de twintigste eeuw dienst deed als hoofdpostkantoor, maar dat inmiddels als winkelcentrum Magna Plaza door het leven gaat. De brug was daarvoor al verdwenen, met de demping van de beide voorburgwallen.