Donna Williams

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Donna Williams in 2011

Donna Williams (Melbourne, 1963 - aldaar, 22 april 2017) was een Australische auteur, artieste, zangeres, scriptschrijver en beeldhouwster. Ze was op volwassen leeftijd een hoogfunctionerend autist.

Leven[bewerken]

Donna Williams werd vooral bekend door haar strijd voor erkenning voor haar hoogfunctionerend autisme. Tijdens haar kindertijd werd ze vooral getest op doofheid, daarna geëtiketteerd met een psychiatrische stoornis en vervolgens behandeld voor diverse zintuiglijke stoornissen.

Sinds een tiental jaar krijgt ze erkenning, en heeft ze over haar ervaringen een aantal boeken geschreven. In 2000 trouwde ze met Chris Samuel (Cardiff, Wales, 1969) die met haar de website auties.org oprichtte, 's werelds eerste website gericht op mensen met autisme die zichzelf door zelfkennis wilden ontwikkelen.

In 2011 kreeg ze borstkanker. Ze overleed eind april 2017.

Werk[bewerken]

Williams' werk bestaat hoofdzakelijk uit boeken, scripts voor films en muziek. In het Nederlandstalig gebied was ze vooral bekend om haar autobiografie, waarin ze inzicht geeft in hoe het is om autist te zijn.

Externe link[bewerken]