Doodslag op Joes Kloppenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Joes Kloppenburg (Badhoevedorp, 7 mei 1970Amsterdam, 17 augustus 1996), is postuum bekend geworden als slachtoffer van zinloos geweld. De doodslag op Joes Kloppenburg op 17 augustus 1996 in Amsterdam was een geruchtmakend geweldsmisdrijf, waarbij een 26-jarige man door uitgaansgeweld om het leven kwam.

De dader, Richard L, werd veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf.[1]

Gebeurtenis[bewerken]

Op 17 augustus 1996 kwam Kloppenburg uit café De Schutter in de Amsterdamse Voetboogstraat. Hij zag hoe verderop in de steeg een zwerver in elkaar werd geschopt door een paar dronken mannen. Kappen nou! riep Kloppenburg tegen de mannen. Hun agressie keerde zich tegen hem. Kloppenburg werd zelf in elkaar getrapt. Enkele uren later overleed hij op 26-jarige leeftijd in een Amsterdams ziekenhuis.

Gedenkteken en film[bewerken]

Een jaar later is in de Voetboogstraat een gedenkteken onthuld. De vader en enkele vrienden van Joes Kloppenburg richtten de stichting 'Kappen Nou!' op. De stichting nam het initiatief tot het maken van de film En jij...? die gaat over de dood van Joes Kloppenburg.

De film, die op scholen vertoond zal worden, ging vrijdagavond 24 april 2009 in Hoofddorp in première. De vader van Joes Kloppenburg is op dezelfde avond verheven tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg deze koninklijke onderscheiding omdat hij zich langdurig heeft ingezet voor het bespreekbaar maken van zinloos geweld. Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer reikte de onderscheiding uit in het raadhuis van Hoofddorp.

Trivia[bewerken]

  • In het nummer Zinloos van Lange Frans & Baas B over zinloos geweld komt de zaak van Joes Kloppenburg in een couplet terug.
  • Op 5 juli 2016 werd een tot dan toe naamloze brug in het centrum van Amsterdam naar hem vernoemd, de Joes Kloppenburgbrug.

Externe link[bewerken]