Doop (muziek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Doop was een Nederlands danceduo, bestaande uit de producers Ferry Ridderhof en Peter Garnefski, dat wereldberoemd werd met de gelijknamige single uit 1994.

De twee maakten vaak voor hun lol dancenummers. In 1994 braken ze onverwacht door, nadat de single Doop uitgebracht werd. In januari 1994 kwam het housenummer de Nederlandse Top 40 binnen. Uiteindelijk werd de elfde plaats behaald. Niet lang daarna werd de single ook in andere landen een succes. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar het nummer drie weken op nummer één stond en zelfs op één binnenkwam. In Australië en Duitsland werd de top 10 gehaald. In Nederland werd na het internationale succes de single Doop (Remix) in april nog een nummer 17-hit in de Top 40. Dit betrof, zoals de naam al doet vermoeden, een remix van de eerdere hit. In Nederland had het duo daarna nog twee hits. In Australië werd in 1995 nog een nummer 1-hit gescoord onder de naam Hocus Pocus met het gabberhousenummer Here's Johnny.

Het nummer Doop is geïnspireerd door de Charleston, een dans die in de jaren '20 zeer populair was. De enige zang die voorkomt in het nummer, is het snel herhalen van de titel. De single staat ook bekend om de aparte clip. Daarin zijn verschillende kleurrijke en vreemde figuren al dansend te zien.

Doop was een van de vele Nederlandse danceacts die in de jaren 90 internationaal succes hadden. Maar nog steeds geldt Doop als een van de weinigen die in het Verenigd Koninkrijk een nummer 1-hit heeft gescoord. In 1995 werd het duo bekroond met de Conamus Exportprijs voor zijn internationale succes.

Doop is ook bekend vanwege hun remixen van liedjes van anderen. Zo is er van veel dancehits uit de eerste helft van de jaren 90 wel een "Ferry & Garnefski remix" te vinden.

Voordat zij bekend werden onder de naam Doop vormden zij al de dance-act Waxattack. Hiermee behaalden zij geen noteringen in de hitparades, maar scoorden zij wel twee grote clubhits met Yess! (I will be master) en Show me your ye ye yeah.

De leden van Doop vervolgden hun muziekcarrière in de groep Peplab.

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Doop 22-1-1994 11 8
Doop (Remix) 23-4-1994 17 6
Huckleberry Jam 10-12-1994 19 4
Ridin' 27-4-1996 19 6