Doornik en het Doornikse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Doornik en het Doornikse (Frans : Tournai et le Tournaisis) vormden in de middeleeuwen een klein zelfstandig gebied, bestaande uit de stad Doornik en het omliggende gebied het Doornikse. Het is vergelijkbaar met Groningen en de Ommelanden in Nederland of Brugge en het Brugse Vrije in Vlaanderen.

Het situeerde zich tussen twee grote buren, het graafschap Vlaanderen en het graafschap Henegouwen. Aanvankelijk was het een sticht en oefende de Doornikse bisschop er het wereldlijk gezag uit, maar in 1188 kwam het rechtstreeks onder de Franse koning. In de 14e eeuw wordt het gebied tot het graafschap Vlaanderen gerekend.

Twee eeuwen later, onder keizer Karel V, in 1525, komt de streek bij de Nederlanden als één van de Zeventien Provinciën, en nog later één van de overblijvende Oostenrijkse Nederlanden. Doornik en het Doornikse traden in 1790 op als twee afzonderlijke medeoprichters van de Verenigde Nederlandse Staten. Vier jaar later worden de beide ministaatjes geannexeerd en opgenomen in het Franse departement Jemappes.

Kaart van Blaeu uit 1645, waarin Doornik en het Doornikse roze-omrand zijn.