Naar inhoud springen

Doornroosje (Efteling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Doornroosje
Doornroosje
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling
Themagebied Sprookjesbos
Soort attractie Sprookje
Bouwer(s) Efteling
Opdrachtgever Efteling
Ontwerper Anton Pieck
Status Geopend
Opening 1952
Thematisering en muziek
Thema Doornroosje
Voorshow Afwezig
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Doornroosje is een sprookjesattractie in het Nederlandse attractiepark de Efteling. De attractie opende in 1952. Het sprookje bevindt zich aan het begin van het Sprookjesbos voor het Kabouterdorp.

De attractie is naar ontwerp van Anton Pieck en het huidige tafereel dateert uit 1981 naar ontwerp van Ton van de Ven. In 1981 is het hele kasteel afgebroken en heropgebouwd met echte stenen omdat het kasteel begon te verzakken.

In 1953 werden de slapende kok en zijn hulpje, de schildwacht toegevoegd en de slaapkamer van Doornroosje ingericht. In 1981 is de boze heks toegevoegd.

In 2024 kreeg Doornroosje bij een opknapbeurt een grotere cupmaat aangemeten, wat bij bezoekers tot verbaasde reacties leidde.[1]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Doornroosje is een sprookje over een prinses die in slaap valt na een prik van een spinnewieltje door een vervloeking bij haar geboorte.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1997 is de schidwacht vernieuwd en kreeg een gedetailleerder lichaam.
  • Het sprookjesboek, dat een korte samenvatting van het sprookje geeft, werd als allereerste bij het sprookje van Doornroosje geplaatst in 1999. In 2013 werd het boek vernieuwd.
  • Het sprookje zal in het maart 2024 opnieuw openen na een verbouwing die 5 maanden duurde. De vijver voor het kasteel wordt uitgebreid, het kasteel zelf wordt opgefrist en er zal een rolstoelvriendelijk pad aangelegd worden tussen het sprookje en Diorama. Daarnaast zal een nieuw figuur te zien zijn. [2]