Doortje Duck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Doortje Duck
Strippersonage
Stripreeks Aantal verhalen van Keno Don Rosa
Introductie 1992, in De laatste van de clan McDuck
Antropomorf dier eend
Familie Dagobert Duck (broer), Hortensia Duck (zus), Fergus McDuck (vader), ma McDuck (moeder), Donald Duck (kleinzoon), Dumbella Duck (kleindochter)
Clan McDuck
Portaal  Portaalicoon   Strip

Doortje Duck is een fictieve eend uit de wereld van The Walt Disney Company. Ze is feitelijk bedacht door Keno Don Rosa.

Achtergrond[bewerken]

Het hiernavolgende is het verhaal zoals verteld door Don Rosa in onder meer de jonge jaren van Oom Dagobert. De meeste andere tekenaars hebben hun eigen visie op het leven van Dagobert en negeren hierbij veelal Doortje Duck geheel.

Doortje werd geboren in 1871 in Glasgow, Schotland. Ze was het tweede kind van Fergus en Ma McDuck. Ze was een zus van Hortensia Duck en Dagobert Duck, de zakenman.

Doortje en Hortensia gingen in 1909 samen met Dagobert voor zaken mee naar Afrika. Daar zagen ze dat Dagobert voor winst een heel inboorlingendorp platbrandde. De beide zussen waren hier zo woedend over dat ze naar Duckstad terugkeerden en hun broer achterlieten in Afrika. Toen Dagobert in 1930 uiteindelijk terugkeerde, organiseerden ze een reünie om te kennen te geven dat ze hun broer hadden vergeven. Dagobert trad echter zeer nors binnen en besteedde totaal geen aandacht aan zijn zussen en hun kinderen. Hortensia en Doortje waren zo teleurgesteld en woedend dat ze zwoeren om nooit meer met hem te spreken.

In het verhaal Een brief van thuis komt Doortje opnieuw voor, ze is dan de huisbewaarder van kasteel McDuck. Ze ontmoet Dagobert, die in het kasteel een schat zoekt, opnieuw en ontdekt dat die veranderd is onder invloed van Donald Duck, haar neef, waarna ze zich alsnog verzoenen.

Volgens Don Rosa is Doortje getrouwd geweest met Otto van Drakenstein. Hij mocht dit van de uitgever echter niet op de stamboom laten zetten.

Buitenlandse namen[bewerken]

Externe links[bewerken]