Dooskwallen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dooskwallen
Chironex fleckeri
Chironex fleckeri
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Cnidaria (Neteldieren)
Klasse: Cubozoa
Orde
Cubomedusae
Families
Carybdeidae
Chirodropidae
Dooskwallen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Dooskwallen (Cubomedusae) zijn een orde van dieren die zijn ingedeeld in de klasse Cubozoa, deel van de stam Neteldieren. Dooskwallen komen voor in de tropische zeeën van Australië, Zuidoost-Azië en Oceanië. Ze zijn bijzonder giftig en kunnen mensen doden. Dooskwallen onderscheiden zich van andere typen kwallen zoals de schijfkwallen door hun vorm: parapluvormig in plaats van koepel- of kroonvormig. De giftigste soorten zijn Chironex fleckeri en Carukia barnesi[1].

Classificatie[bewerken]

Binnen de dooskwallen kan men twee families onderscheiden, namelijk Chirodropidae en Carybdeidae. Binnen die twee families onderscheidt men weer 19 verschillende soorten. De familie Chirodropidae heeft de meeste soorten en bevat onder andere de soort Chironex fleckeri. De soorten van de familie Carybdeidae zijn kleiner dan die van Chirodropidae en hebben daarnaast ook maar een enkele tentakel.

Referenties[bewerken]

  1. , Venomous and poisonous marine animals: a medical and biological handbook, Surf Life Saving Australia and University of New South Wales Press Ltd. ISBN 0-86840-279-6, 1996