Dora van der Groen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dora van der Groen
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren Antwerpen, 10 maart 1927
Land Vlag van België België
Werk
Beroep actrice, regisseur, artistiek leider
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dora van der Groen (Antwerpen, 10 maart 1927) is een Vlaamse actrice. Ze werkte ook als toneelpedagoge en als toneelregisseur.

Van der Groen begon als actrice bij de Antwerpse Koninklijke Nederlandse Schouwburg en later speelde ze bij de Brusselse Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Vanaf 1978 was ze artistiek leider van de toneelafdeling van het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen, tot deze afdeling samengevoegd werd met de Studio Herman Teirlinck.

Dora van der Groen was getrouwd met de acteurs Tone Brulin en Wies Andersen. Uit het eerste huwelijk heeft ze twee zonen: Maarten Van den Eynde (1952) en Steven Van den Eynde (1954). Uit het tweede huwelijk werd de regisseur Bric de Bois geboren.[1] In 2009 ontving zij van de Koning het ereteken van Commandeur in de Kroonorde.

Films[bewerken]

Als actrice:

Televisie[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • In de stripreeks Nero door Marc Sleen wordt in het album "De Draak van Halfzeven" (1959) naar Van der Groen verwezen. In strook 10 beweert de gestoorde acteur Halfzeven dat hij nog les gegeven heeft aan Dora van der Groen, Thuur de Sweemer, Jef van Eynde en Paula Semer.

Externe link[bewerken]