Doraemon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Doraemon
ドラえもん
Doelgroep Kodomo
Genre Sciencefiction, komedie
Manga
Mangaka Fujiko F. Fujio
Uitgever Shogakukan
Andere uitgevers Viz Media
Shogakukan
Ching Win Publishing
Originele publicatie December 1969 – 1996
Delen 45
Tv-anime
Regie Mitsuo Kaminashi
Studio TMS Entertainment
Netwerk NTV
Originele uitzending 1 april 197330 september 1973
Afleveringen 26 (52 fragmenten)
Tv-anime
Regie Tsutomu Shibayama
Studio Shin-Ei Animation
Netwerk TV Asahi (Japan)
Andere netwerken Itailia 1
Boing
Hiro (Italië)
Hungama TV
Disney Channel (India)
Boing (Frankrijk)
Boing (Spanje)
Originele uitzending 2 april 197925 maart 2005
Afleveringen 1757
Tv-anime
Regie Kozo Kusuba
Studio Studio Pierrot
Netwerk TV Asahi
Andere netwerken Disney XD (Amerika)
Originele uitzending 15 april 2005
Afleveringen 517

Gerelateerde werken

Doraemon (ドラえもん) is een mangaserie bedacht door Fujiko F. Fujio. De serie draait om de gelijknamige robotkat, die vanuit de toekomst is teruggereisd in de tijd. De mangaserie heeft een grote mediafranchise met zich meegebracht, waaronder drie animeseries.

De manga werd voor het eerste gepubliceerd in 1969. In totaal zijn er 1344 verhalen gepubliceerd voor de originele serie. De meeste van deze verhalen zijn komisch opgezet, maar bevatten wel morele lessen over zaken als moed, integriteit, familie en respect voor ouderen. Soms worden er ook milieukundige onderwerpen aangesneden zoals bedreigde diersoorten, ontbossing, en vervuiling.

Doraemon won in 1982 de Shogakukan Manga Award voor kindermanga, en in 1997 de eerste Tezuka Osamu Cultuurprijs.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In december 1969 verscheen de Doraemon-manga tegelijkertijd in zes tijdschriften. In 1973 werd de serie door nog twee tijdschriften opgepikt. In elk van de tijdschriften werd een ander verhaal afgedrukt, waardoor er maandelijks meer dan zes verhalen verschenen. In 1977 werd CoroCoro Comic opgericht als tijdschrift voor Doraemon.

Sinds 1969 zijn de Doraemonverhalen gebundeld in 45 boeken, welke tussen 1974 en 1996 zijn uitgebracht.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal draait om de robotkat Doraemon, die vanuit de toekomst terug naar het verleden wordt gestuurd om een jongen genaamd Nobita Nobi bij te staan. Hij is gestuurd door Nobita Nobi's kleinzoon in de hoop het lot van de familie te verbeteren. Oorspronkelijk had Nobita Nobi namelijk alleen maar tegenspoed gekend in zijn leven, zodat de familie in de toekomst in grote schulden zit. Nobita Nobi's kleinzoon hoopt echter dat Doraemon zijn grootvader kan helpen meer succes te krijgen in het leven.

Doraemon heeft allerlei speciale futuristische hulpmiddelen genaamd dōgu (道具), welke hij opslaat in de vierdimensionale zak op zijn buik. Voorbeelden zijn de take-koputaa waarmee hij kan vliegen, een soort zaklamp waarmee hij alles en nog wat kan doen krimpen, en een pet waarmee (mits hij en het dier allebei de goede pet ophebben) hij dieren kan laten gehoorzamen.

Hoewel Doraemon perfect kan horen, heeft hij geen oren. Deze zijn namelijk opgegeten door een muis, waardoor Doraemon een enorme fobie voor deze dieren heeft.

Anime[bewerken | brontekst bewerken]

Series[bewerken | brontekst bewerken]

In totaal zijn er drie animeseries gemaakt van Doreamon.

De eerste was een serie van 52 afleveringen, in 1973 uitgezonden door Nippon Television. Deze serie sloeg echter niet aan bij het grote publiek, waardoor besloten werd Doraemon voorlopig enkel als manga te publiceren.

In 1979 volgde een tweede serie, geproduceerd door Shin-Ei Animation en uitgezonden door TV Asahi. Deze serie bleek wel een succes, en liep uiteindelijk tot 2005. De serie telt in totaal 1095 afleveringen. De serie moest mede stoppen omdat veel van de stemacteurs met pensioen gingen.

Ter viering van Doraemons jubileum werd nog in 2005 alweer een derde serie gestart, ditmaal geproduceerd door Studio Pierrot. Deze serie bevat nieuwe stemacteurs en de personages hebben wat veranderingen ondergaan qua uiterlijk. Deze serie wordt nog steeds uitgezonden in Japan.

Stemacteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1979 tot 2005 werden de stemmen van de personages steevast door dezelfde stemacteurs gedaan. In 2005 werden de acteurs vervangen voor de nieuwe serie:

Personage Stemacteur 1979 serie Stemacteur 2005 serie
Doraemon Nobuyo Ōyama Wasabi Mizuta
Nobita Noriko Ohara Megumi Ōhara (大原めぐみ)
Shizuka Michiko Nomura Yumi Kakazu
Jaian Kazuya Tatekabe Subaru Kimura (木村昴)
Suneo Kaneta Kimotsuki Tomokazu Seki
Dorami Keiko Yokozawa Chiaki
Dekisugi Sumiko Shirakawa (白川澄子) Shihoko Hagino (萩野志保子)
Nobita's Mama Sachiko Chijimatsu Kotono Mitsuishi
Nobita's Papa Yōsuke Naka (中庸助) Yasunori Matsumoto
Sewashi Yoshiko Ōta (太田淑子) Sachi Matsumoto
Sensei Ryōichi Tanaka Wataru Takagi
Kaminari Takeshi Watabe Katsuhisa Hōki
Shizuka's Mother Masako Matsubara (松原雅子) Ai Orikasa
Suneo's Mother Mari Yokoo (横尾まり) Minami Takayama
Suneo's Father Osamu Katō (加藤治) Hideyuki Tanaka
Jaian's Mother Kazuyo Aoki Miyako Takeuchi (竹内都子)
Jaiko Kazuyo Aoki Vanilla Yamazaki

Films[bewerken | brontekst bewerken]

In 1980 bracht Toho de eerste van een reeks jaarlijkse animatiefilms over Doreamon uit. Deze films zijn allemaal gebaseerd op de extra lange volumes van de manga, die om het jaar werden gepubliceerd. De films zijn in tegenstelling tot de manga en anime meer gericht op actie-avontuur, en hebben meer shōnen-elementen. Sommige van de films zijn gebaseerd op legendes zoals die van Atlantis, en literaire werken als De reis naar het westen.

De films zijn:

Specials[bewerken | brontekst bewerken]

Populariteit[bewerken | brontekst bewerken]

Doraemon is in Japan een cultureel icoon geworden, wiens beeltenis op veel plaatsen opduikt. Zo wordt hij gebruikt voor de reclamecampagnes van Art Hikkoshi Center (アート引越センター, Āto hikkoshi sentā), een verhuisbedrijf, en door Cocos, een restaurantketen. Doraemon wordt ook vaak gebruikt als het gezicht voor goede doelen, zoals het naar hem vernoemde "Doraemon Fonds".

Doraemon heeft een grote merchandising met talloze spellen, computerspellen, boeken en andere voorwerpen. Er zijn alleen al bijna 50 videospellen van Doreamon die uitsluitend in Japan zijn uitgebracht.

Doraemon, Nobita, en de andere personages duiken vaak op in educatieve manga. In andere mangaseries worden vaak referenties naar Doraemon gemaakt. Doraemon, en dan met name zijn zak waar van alles in lijkt te passen, worden ook vaak aangehaald in de media als voorbeeld bij een situatie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Doraemon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.