Dordtsche Kil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dordtsche Kil
Dordtsche Kil
Lengte 9,85 km
Max. diepte NAP -9,5[1] tot -4,9 m
Bron Oude Maas
Monding Hollandsch Diep
Plaatsen Dordrecht
Stroomt door Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Bevaarbaar VIc [2]
Coördinaten 51° 45′ NB, 4° 37′ OL
Dordtsche Kil (Nederland (hoofdbetekenis))
Dordtsche Kil
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Dordtsche Kil is een getijrivier in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, die de Oude Maas verbindt met het Hollandsch Diep en de Hoeksche Waard scheidt van het Eiland van Dordrecht. Tevens vormt de rivier de gemeentegrens tussen Dordrecht en de Hoeksche Waard.

De oeververbinding voor verkeer wordt gevormd door de Kiltunnel (een toltunnel) tussen 's-Gravendeel en Dordrecht. Verder is er de Tunnel Dordtsche Kil voor de HSL-Zuid bij Willemsdorp.

De Dordtsche Kil is geschikt voor scheepvaart CEMT-klasse VIc. De maximaal toegestane afmeting zijn 200 × 23,5 meter.[2] Het water wordt zeer druk bevaren. Ze maakt deel uit van de scheepvaartverbinding tussen de Rijn en de Schelde. Ook varen er regelmatig zeeschepen, afkomstig uit de richting Rotterdam (via de Oude Maas) naar Moerdijk en ook terug.

Ook het aan de Dordtsche Kil gelegen bedrijventerrein wordt Dordtse Kil ("de Kil") genoemd. Dit is onderverdeeld in Kil I, Kil II, en sinds 2006 ook Kil III.

Op 20 december 2006 werd er in de Dordtsche Kil het scheepswrak gevonden van het 19e-eeuwse schip Jacob.[3] Het schip is nu te zien in het Binnenvaartmuseum, Dordrecht.

Tunnels[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de Dordtsche Kil liggen de volgende tunnels:

Nr.: Naam: Soort: Traject:
1 Kiltunnel verkeerstunnel N217
Dordrecht - Nieuw-Beijerland
2 Tunnel Dordtsche Kil spoortunnel HSL-Zuid
Schiphol - Antwerpen

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]