Dordtsestraatweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Dordtsestraatweg is een straat in Rotterdam-Zuid.

De weg begint achter het Ikazia Ziekenhuis ter hoogte van de Strevelsweg en loopt in zuidoostelijke richting door Vreewijk in de deelgemeente Feijenoord. De weg eindigt bij de rotonde met de Slinge. Over het gedeelte tussen de Groene Hilledijk en de Slinge loopt sinds 2004 een gedeelte van het tracé van tramlijn 25. Tot de opheffing in 1957 reed hier de (stoom)tram van de RTM naar de Barendrechtsebrug.

De Dordtsestraatweg vormde vroeger de noordoostelijke dijkbegrenzing van de polder Charlois. Het werd in die vroegere perioden ook wel de Charloise Zeedijk genoemd. De weg kreeg snel de huidige benaming door de zuidoostelijke richting die de weg loopt in de richting van de stad Dordrecht. Onder Keizer Napoleon is de weg bestraat. Naast de kruising met de Charloise Lagedijk, daar waar richting Dordrecht de straatweg van dijk- naar polderniveau gaat, bevond zich een schoolgebouw. In 1950 werd daar de Hervormde Zuider ULO school gevestigd in een oud schoolgebouw. Inmiddels is de school gesloopt en vervangen door woningbouw.

In 1960 werd onder meer door het wijzigen van de loop van de weg door de aanleg van de wijk Lombardijen de naam gewijzigd in Spinozaweg en Pascalweg. In Vreewijk bleef de naam van de weg wel in stand.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]