Dorothy Vernon of Haddon Hall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dorothy Vernon of Haddon Hall
Dorothy Vernon van Haddon Hall[1]
Dorothy Vernon of Haddon Hall - film poster.jpg
Regie Marshall Neilan
Producent Mary Pickford
Hoofdrollen Mary Pickford
Distributie United Artists
Première 25 mei 1924 (VS)
15 maart 1929 (NL)[2]
Genre Drama
Speelduur 135 minuten
Taal Engels (tussentitels)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $750.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dorothy Vernon of Haddon Hall is een stomme film uit 1924 onder regie van Marshall Neilan. Neilan was echter voor een grote tijd afwezig van het filmen door zijn alcoholisme. Meerdere scènes werden dan ook geregisseerd door de titelrolspeelster Mary Pickford zelf.[3] De film is gebaseerd op een boek van Charles Major.

Het is Pickfords eerste film waarin ze geen jeugdige personage speelt en voor het eerst te zien is als een volwassene in een kostuumfilm. In haar volgende film, Little Annie Rooney, was ze wel opnieuw te zien als een jong meisje.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Al sinds kind af aan is Dorothy Vernon uitgehuwelijkt aan John Manners. Wanneer hij niet komt opdagen op de bruiloft, staat haar vader erop dat ze trouwt met neef Malcolm Vernon. Dorothy is hier niet tevreden mee en doet er alles aan hier onderuit te komen. Ondertussen vervoert John Maria I van Schotland naar haar gewenste bestemming. Ze stoppen bij Dorothy's gedwongen bruiloft, waar ook Elizabeth I van Engeland aanwezig is. Wanneer Elizabeth op de hoogte wordt gesteld van Maria's aanwezigheid, laat ze zowel haar als John arresteren. Terwijl Dorothy vastberaden is om John te redden, ontdekt ze dat Malcolm het snode plannetje heeft om Maria op de troon te zetten. Hoewel Elizabeth haar weigert te geloven, weten Dorothy en John haar wel te redden van Malcolms moord op haar.[4]

Rolverdeling[bewerken]