Naar inhoud springen

Doseburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Doseburg
Locatie Doesburg
Algemeen
Eigenaar hertog van Gelre
Gebouwd in circa 1400
Gesloopt in 1527 (eerste kasteel), 1537 (tweede kasteel)
Herbouwd in 1527 (tweede kasteel)

Het kasteel Doseburg stond in de Nederlandse stad Doesburg, provincie Gelderland. Er was sprake van twee elkaar opeenvolgende kastelen, elk aan de andere zijde van de stad. Van beide kastelen is de exacte locatie onbekend.

Het eerste kasteel is rond 1400 gebouwd aan de westzijde van het middeleeuwse stadscentrum, op de plek waar de Oude IJssel in de IJssel uitmondt. In datzelfde jaar hadden de hertog van Gelre en de bisschop van Münster in het slot een ontmoeting. Het zou tevens dienst doen als woonplaats van de richters van het ambt Doesburg.

In 1527 liet hertog Karel van Gelre de burcht afbreken. Aan de oostzijde bouwde hij een nieuw kasteel, tegen de stadsmuur aan en tegenover een gasthuis. Dit kasteel had waarschijnlijk vooral een woonfunctie en kan als een versterkt huis worden gezien. Tien jaar later werd het door woedende burgers verwoest. Alleen de zogenaamde Roode Toren, die de verbinding tussen kasteel en stadsmuur vormde, bleef gespaard. In 1674 werd ook deze toren afgebroken.

De restanten van het kasteel waren nog in 1841 zichtbaar in de tuinen achter de Meipoortwal.