Douglas Hurley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Douglas Hurley
Douglas Hurley
Algemene informatie
Andere namen Doug Hurley
Nationaliteit Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Status afgezwaaid per 16 juli 2021
Geboortedatum 21 oktober 1966
Geboorteplaats Endicott (New York)
Andere beroepen testpiloot
Tijd in ruimte 92 dagen
Missie STS-127,
STS-135,
SpX-DM2
Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

Douglas (Doug) Gerald Hurley (Endicott (New York), 21 oktober 1966) is een Amerikaans afgezwaaide ruimtevaarder. Hurley’s eerste ruimtevlucht was STS-127 met de spaceshuttle Endeavour en vond plaats op 15 juli 2009. Tijdens de missie werd het laatste onderdeel van de Japanse Experimentmodule Kibo naar het Internationaal ruimtestation ISS gebracht.

Hurley maakte deel uit van NASA Astronautengroep 18. Deze groep van 17 ruimtevaarders begon hun training in 2000 en had als bijnaam The Bugs.

In totaal heeft Hurley drie ruimtevluchten op zijn naam staan. Hij is een van de vier astronauten die trainden en feedback gaven aan ruimtevaartuig-ontwikkelaars Boeing en SpaceX om deel te nemen aan het Commercial Crew programma van NASA. Op 3 augustus 2018 werd de selectie van Hurley als astronaut voor SpaceX testvlucht SpX-DM2 bekendgemaakt. Dit is de eerste bemande vlucht met een ruimtevaartuig van het type Dragon 2 (ook wel Crew Dragon). SpaceX zou later een van hun ondersteuningsschepen Doug dopen naar Hurley.

Op 16 juli 2021 maakte NASA zijn afzwaaien bekend.[1] Hij ging daarna bij Northrop Grumman aan het werk als senior director of business development. Op 31 januari 2023 ontvangt Hurley samen met zijn oud collega Bob Behnken de Congressional Space Medal of Honor uit handen van vice president Kamala Harris voor hun getoonde moed bij deelname aan de eerste bemande testvlucht van de Crew Dragon.[2]

Hurley is getrouwd met afgezwaaid astronaute Karen Nyberg.

Zie de categorie Douglas Hurley van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. (en) Trailblazing Astronaut Doug Hurley Retires from NASA, NASA, 15 juli 2021
  2. (en) Former NASA Astronauts to Receive Congressional Space Medal of Honor, NASA, 30 januari 2023