Douglass North

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijsmedaille  Douglas Cecil North
5 november 1920 – heden
Geboorteland Verenigde Staten
Geboorteplaats Cambridge, Massachusetts
Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie
In 1993
Reden Voor het vernieuwen van het onderzoek in economische geschiedenis door de economische theorie en kwantitatieve methodes te gebruiken voor het verklaren van economische en institutionele veranderingen.
Samen met Robert Fogel
Voorganger(s) Gary Becker
Opvolger(s) Reinhard Selten
John Forbes Nash Jr.
John Harsanyi

Douglass Cecil North (Cambridge, 5 november 1920) is een Amerikaans econoom. In 1993 won hij samen met Robert Fogel de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie voor het vernieuwen van het onderzoek in economische geschiedenis door de economische theorie en kwantitatieve methodes te gebruiken voor het verklaren van economische en institutionele veranderingen.

Biografie[bewerken]

In 1942 haalde North zijn Bachelor in Algemene Curriculum-Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Californië, Berkeley. In 1952 haalde hij hier tevens zijn Ph.D. in economie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was North lid van de United States Merchant Marine. Voor het verkrijgen van zijn Ph.D. was North ook een semi-professionele fotograaf, en werkte hij samen met onder andere Dorothea Lange.

North was van 1950 tot 1983 professor economie aan de Universiteit van Washington. In 1983 ging hij werken bij de faculteit van deze universiteit in Saint Louis als de Henry R. Luce Professor in Rechten en Vrijheid op het gebied van Economie. Van 1984 tot 1990 diende hij als directeur van het Centrum voor politieke economie. In 1991 werd hij de eerste economisch geschiedkundigen die de prestigieuze John R. Commons Award won.[1]

North is momenteel een Bartlett Burnap Senior Fellow aan het Hoover Institute van de Stanford-universiteit [2]. Hij is getrouwd met Libby Case.

Samen met Ronald Coase en Oliver Williamson, hielp North bij de oprichting van de International Society for the New Institutional Economics, waarvan de eerste vergadering werd gehouden in 1997.

Grote publicaties[bewerken]

 • The Economic Growth of the United States, 1790–1860, Prentice Hall, 1961.
 • Institutional Change and American Economic Growth, Cambridge University Press, 1971 (with Lance Davis).
 • The Rise of the Western World: A New Economic History, 1973 (with Robert Thomas).
 • Growth and Welfare in the American Past, Prentice-Hall, 1974.
 • Structure and Change in Economic History, Norton, 1981.
 • Institutions, Institutional Change and Economic Performance, Cambridge University Press, 1990.
 • Empirical Studies in Institutional Change, Cambridge University Press, 1996 (edited with Lee Alston & Thrainn Eggertsson).
 • Understanding the Process of Economic Change, Princeton University Press, 2005.
 • Violence and Social Orders: A Conceptual Framework for Interpreting Recorded Human History, Cambridge University Press, 2009 (with John Joseph Wallis and Barry R. Weingast)

Referenties[bewerken]

 1. John R. Commons Award, , Omicron Delta Epsilon
 2. North's Profile, Hoover Institute

Externe links[bewerken]