Dovenetelwants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dovenetelwants
Dovenetelwants
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Hexapoda (Zespotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde: Heteroptera (Wantsen)
Familie: Cydnidae (Graafwantsen)
Geslacht: Tritomegas
Soort
Tritomegas bicolor
(Linnaeus, 1758)
Nimfen
Nimfen
Afbeeldingen Dovenetelwants op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dovenetelwants op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De dovenetelwants (Tritomegas bicolor) is een 5 tot 7 millimeter lange wants uit de familie graafwantsen (Cydnidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus in 1758.

Onderscheid[bewerken]

Deze soort lijkt sterk op de koolwants (Eurydema oleracea), die ook een zwart lichaam met witte vlekken heeft. Deze laatste soort heeft echter altijd drie kleine vlekken aan de achterzijde van het achterlijf, die in een lijn naast elkaar staan. Bovendien kan een koolwants ook rode kleuren hebben tegen een zwarte achtergrond. Er is nog een andere soort dovenetelwants, genaamd T. sexmaculatus, die er nauwelijks van te onderscheiden is.

Algemeen[bewerken]

Het lichaam is erg rond en vrij bol, de kleur is zwart met aan weerszijden van de rug twee witte streep-achtige vlekken. Vanwege het ronde, glanzende lichaam doet de wants denken aan een kever. Onder de voorvleugels zitten de vleugels die er aan de achterzijde iets uitsteken. Hiermee kan gevlogen worden, zelfs vanuit stilstand. De dovenetelwants is een nuttige soort die andere insectenlarven eet zoals larven van zaagwespen grijpt en leegzuigt. Deze soort komt in grote delen van Europa algemeen voor, ook in Nederland en België.
De nimfen zijn nog iets ronder en boller en hebben wat gelere vlekken. Ook de nimfen zijn al direct echte roofdieren en geliefd bij onder andere rozenkwekers vanwege de eetgewoonten.