Downieville

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Downieville

Downieville is een kleine plaats (census-designated place) in Sierra County, in het oosten van de Amerikaanse staat Californië. Het dorpje ligt op een hoogte van 1185 meter en telt 282 inwoners. Downieville is de county seat of hoofdplaats van het dunvolkte Sierra County. Het dorp ligt aan de North Yuba River en State Route 49.

Geschiedenis[bewerken]

De plaats werd in 1849 gekoloniseerd tijdens de Californische goudkoorts. Het dorp heette oorspronkelijk The Forks maar werd daarna hernoemd naar de Schotse majoor William Downie, de eerste burgemeester van Downieville. In mei 1850 waren er 15 hotels en goktenten, 4 bakkerijen en even veel slagerijen en in 1851 woonden er meer dan 5000 mensen in Downieville. Na 1851 verlieten veel goudzoekers het dorp en trokken ze de omliggende bergen in. In het midden van de jaren 1850 was Downieville de op vier na grootste plaats van Californië en in 1853 was het nog een van de kandidaten om de hoofdstad van de nieuwe staat te worden. De bevolking nam daarna wel snel af. Na de goudkoorts verdwenen veel van de mijnkampen en dorpjes in de Sierra Nevada, maar Downieville is voort blijven bestaan dankzij haar rol als hoofdplaats van Sierra County, en door haar goede geografische ligging aan de North Yuba en de Downie River.

In 1851 vond er een beruchte lynchpartij plaats in Downieville. Een Mexicaanse vrouw werd gelyncht door een menigte omdat ze verdacht werd van de moord op een blanke man. Het voorval is de enige keer dat een zwangere vrouw gelyncht is in de geschiedenis van Californië.

Tegenwoordig staat het kleine dorp bekend als een bestemming voor liefhebbers van buiten- en avontuursport, zoals kajakken of mountainbiken.

Externe link[bewerken]