Doxing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Doxing, ook wel doxxing, is het vergaren en eventueel publiceren van gegevens van een individu, die voorheen als vertrouwelijk beschouwd werden, dan wel moeilijk te verkrijgen waren.

Gebruik[bewerken]

Doxing heeft een negatieve lading omdat het veelal een wraakoefening is door middel van schending van de privacy. Doxing is zo een standaardtechniek voor online pesterijen geworden. Doxing wordt om uiteenlopende redenen uitgevoerd. Deze redenen kunnen zijn: steun aan rechtshandhaving vanuit een gevoel van burgerlijke rechtvaardigheid, business analyse, maar ook dwang, intimidatie en beschaming (online shaming, iemand op het internet publiekelijk 'aan de schandpaal nagelen').

Woordbetekenis[bewerken]

Het woord doxing is een neologisme. Het komt voort uit een alternatieve spelling van het Engelse woord "docs" (een afkorting van "documents", "documenten") en verwijst zo naar het samenstellen en vrijgeven van een dossier van persoonlijke informatie over iemand.

Methode[bewerken]

Informatie over een persoon wordt gewonnen uit onder meer publiek beschikbare databanken, Sociale media, hacking en Social Engineering.

Doxing is verwant aan een stroming van eigenrichting op het internet en hacktivisme.

Doxdocumenten worden veelal gepubliceerd op websites zoals Pastebin.com.