Dr. Clavan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dr. Clavan
Personage uit Van Kooten en De Bie
Gespeeld door Kees van Kooten
Persoonsinformatie
Volledige naam Remco Clavan
Geslacht man
Portaal  Portaalicoon   Media

Dr. Clavan is een personage uit het Nederlandse televisieprogramma Keek op de week (1989-1993) van Van Kooten en De Bie.

Dr. Remco Clavan (gespeeld door Kees van Kooten) verscheen voor het eerst op de Nederlandse televisie op 12 november 1989. Hij voerde een gesprek met presentator Louc Hobbema (gespeeld door Wim de Bie) waarin zijn reacties op Hobbema's woorden niet veel meer waren dan de letterlijke herhalingen daarvan. Met veel omhaal van woorden kwam zijn verhaal er in feite op neer dat hij ook niet wist hoe het verder zou gaan met de landen achter het IJzeren Gordijn, en dat hij Louc Hobbema niet meer kon vertellen dan deze zelf al wist.

Lang werd gedacht dat Kees van Kooten met dr. Remco Clavan de Oost-Europadeskundige Martin van den Heuvel persifleerde, die in de jaren tachtig en negentig vaak op televisie te zien was. Van den Heuvel kon het wel waarderen, hoewel de parodie niet bepaald vleiend was: dr. Clavan sprak met sterk nasale stem, kneep zijn neus en ogen samen en kwam over als een wereldvreemde persoon, wiens kennis in de veranderde wereld nog maar weinig voorstelde. Op 14 november 2003, in een uitzending van B&W verklaarde Arjen van der Grijn, die de vaste grimeur van Van Kooten en De Bie was, dat ze Van den Heuvel tijdens de creatie van het typetje nog niet kenden, en dat Clavan gebaseerd was op Aad Kamsteeg, de toenmalige buitenlandspecialist van de EO.[1]

Dr. Clavan kreeg een tweede leven toen de Universiteit Utrecht het boekje Zoekt u dr. Clavan? uitbracht, waarin de deskundigen van de universiteit aan de media worden voorgesteld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]