Draadereprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Draadereprijs
Draadereprijs
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Lamiales
Familie:Plantaginaceae (Weegbreefamilie)
Geslacht:Veronica (Ereprijs)
Soort
Veronica filiformis
Sm. (1791)
Draadereprijs
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Draadereprijs op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De draadereprijs (Veronica filiformis) is een lage, vaste plant uit de weegbreefamilie (Plantaginaceae). De hemelsblauwe bloemkroon heeft een diameter van 1 cm. De kelkbladen zijn langwerpig tot elliptisch en 3-5 mm lang. De bladeren zijn rond-elliptisch en bladrand is gekarteld. Ze zijn 0,5-1 cm breed en hebben een steeltje van maximaal 2 mm. Doosvruchten heeft de plant in de Benelux vrijwel nooit. Als ze er zijn dan zijn ze ongeveer een halve cm groot en de lobben wijken nauwelijks uiteen.

Voortplanting en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De plant komt van nature voor in de Kaukasus. Hier is hij als tuinplant vandaan gehaald en heeft zich verspreid over heel West- en Midden-Europa. In Engeland werd al in 1838 een eerste melding van een verwilderde vondst gedaan; in Nederland in 1934. De plant is vooral in stedelijke gebieden te vinden. In Nederland geldt zij als plaatselijk vrij algemeen terwijl zij voor België als vrij tot zeer zeldzaam wordt opgegeven.

In de Benelux zet draadereprijs vrijwel nooit zaad. Een mogelijke oorzaak is dat hier geen kruisbestuiving mogelijk is omdat alle exemplaren hier afstammen van enkele planten. Zij plant zich hierdoor bijna alleen vegetatief voort. De plant kruipt over de grond en wortelt daarbij op de knopen. Kleine losse stukjes van de plant kunnen ook weer uitgroeien tot nieuwe exemplaren.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De plant wordt als tuinplant gebruikt. De fraaie bloempjes en het feit dat zij als bodembedekker kan worden ingezet zorgde ervoor dat zij hiervoor in aanmerking kwam. Aanvankelijk werd zij vooral toegepast in rotstuinen, maar al snel bleek zij ook in het gazon te verwilderen en kan zich dan als een waar onkruid te gaan gedragen. Daarom wordt de draadereprijs soms ook weleens gazonpest genoemd. In natuurtuinen wordt de plant gebruikt om het gazon een fleuriger aanblik te geven.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]