Draagraket

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De lancering van een Apollo-missie, met een Saturnus V-draagraket.

Een draagraket is een raket die bedoeld is om een al dan niet bemande ruimtecapsule, kunstmaan of ruimtesonde (de zogeheten nuttige lading) te lanceren, bijvoorbeeld om ze in een baan om de Aarde te brengen, en vervolgens losgekoppeld wordt. De raket zelf keert daarbij terug naar de Aarde en verbrandt meestal in de atmosfeer. De term raket wordt ook wel gebruikt voor het geheel, inclusief nuttige lading. De term draagraket wordt gebruikt om duidelijk te refereren aan de raket exclusief de nuttige lading.

De eenvoudigste draagraketten bestaan uit een enkele raket, maar vaak gebruikt men ook zogeheten meertrapsraketten. Hierbij zijn verschillende raketten aan elkaar bevestigd, die de een na de ander ontbranden en daarna worden afgeworpen. Zo kan men efficiënter omgaan met de beschikbare middelen dan bij een enkele raket.

Voorbeelden van draagraketten zijn de Sojoez (een Russische drietrapsraket), de Saturnus V (de Amerikaanse drietrapsraket die voor de vluchten naar de Maan werd gebruikt) en de Europese Ariane 5, een tweetrapsraket die vooral wordt gebruikt voor het lanceren van satellieten.