Draagstoel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een draagstoel anno 1893

Een draagstoel of draagkoets (palankijn, norimono) is een stoel die door twee, vier (of meer) mensen aan lange stokken gedragen wordt.

In vroeger eeuwen lieten edellieden en rijke mensen zich wel per draagstoel vervoeren. Vaak is de draagstoel overdekt zodat hij op een eenpersoonskoets lijkt. Het voordeel boven een koets is dat een draagstoel kleiner is en hierdoor ook geschikt is om binnenshuis te dragen, in de grotere ruimtes.

De draagstoel van de paus heeft een ceremoniële functie. In het verleden werd de paus bij processies met de Sedia Gestatoria op deze manier vervoerd, zodat iedereen de paus kon zien en omgekeerd.

Een draagstoel werd ook wel gebruikt om immobiele personen (bejaarden, ziekenhuispatiënten) te vervoeren bij calamiteiten. Hij kan dan als een variant van de brancard worden gezien.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een pronkstuk in kasteel de Haar is een draagkoets van de vrouw van een Shogun uit Japan. Hiervan bestaat er nog slechts één andere in een museum in Tokio. Vele Japanse toeristen komen naar De Haar om juist deze draagkoets te bezichtigen.[bron?]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Litters (vehicle) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.