Draaiende achtbaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een draaiende achtbaan is een achtbaantype waarbij het bovendeel van de wagon kan roteren ten opzichte van het onderstel van de achtbaantrein om een verticale as.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste draaiende achtbaan was de Virginia Reel[1] in Luna Park in Brooklyn (New York) gebouwd door Henry Elmer Riehl.[2] Hij noemde de baan naar zijn dochter Luna Virginia Riehl.[3] De karretjes reden net als de zijfrictieachtbaan door een goot maar bij de Virginia Reel konden de karretjes, in de vorm van ronde kuipen, konden vrij draaien. De baan van de Virginia Reel had geen steile afdalingen en heuvels maar wel veel scherpe bochten. De wagens konden door heuvels of bij afdalingen anders loskomen. De laatste volledige Virginia Reel stond in Pleasure Beach Blackpool en werd in 1982 gesloten.[4]

Een van de eerste moderne draaiende achtbanen was de Crazy Mouse geopend in Dinosaur Pier. De Crazy Mouse had een baanlay-out van een wildemuis-achtbaan. De eerste moderne draaiende achtbanen, waaronder Crazy Mouse, werden gebouwd door Reverchon. Later zijn daar andere fabrikanten bij gekomen waaronder MACK Rides, Maurer Söhne en Gerstlauer.

In Nederland zijn er twee draaiende achtbanen te vinden. In attractiepark Drouwenerzand staat Spinning Coaster. In 2012 opende Toverland een draaiende stalen achtbaan, dwervelwind, die sinds 2013 deel uitmaakt van een nieuw themagebied, De Magische Vallei.

Het attractiepark Drievliet heeft twee draaiende achtbanen gehad, dit waren Twistrix en Xtreme. De Xtreme is eind 2006 verplaatst naar een park in de Verenigde Staten, Twistrix is nog steeds in het park aanwezig.

Bobbejaanland opende in 2011 Dizz naar aanleiding van het 50-jarige bestaan van het park. Sinds 2017 heet de baan Naga Bay.

Technische kenmerken[bewerken]

Draaiende achtbanen onderscheiden zich van andere achtbaantypen door de draaiende beweging van het passagiersdeel van de achtbaantrein om een verticale as.

Grofweg vallen draaiende achtbanen te verdelen in twee categorieën:

  1. Vrije rotatie (zoals bij Winja's Fear & Winja's Force in Phantasialand)
  2. Gecontroleerde rotatie (zoals bij Euro-Mir in Europa-Park)

Vrije rotatie is het meest gebruikelijk aangezien de rit dan iedere keer anders is en daardoor langer interessant blijft voor bezoekers. Bij vrije rotatie is het vaak mogelijk het draaiende deel te blokkeren zodat het draaiende effect niet hinderlijk werkt in bijvoorbeeld het station.

Achtbaantreinen van draaiende achtbanen kunnen zowel bestaan uit individuele wagons (bijvoorbeeld Primeval Whirl in Disney's Animal Kingdom) als uit geschakelde configuraties (bijvoorbeeld Euro-Mir in Europa-Park).

Galerij[bewerken]