Draaksteken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Draaksteken in Mons (België), gravure uit de negentiende eeuw

Het Draaksteken is een openluchttheatervoorstelling over de legende van Sint Joris en de Draak. Eens in de zeven jaar staat Beesel in het teken van deze oeroude strijd tussen goed en kwaad.

In het verleden werd dit in veel plaatsen gedaan maar sinds een aantal decennia wordt dit in Nederland alleen nog in Beesel en Heel uitgevoerd. In Heel is men dichter bij de traditionele rituelen gebleven en heeft het draaksteken meer een lokaal karakter. Op 14 december 2012 werd het Draaksteken in Beesel officieel toegevoegd aan de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

De legende[bewerken]

Sint Joris verslaat de draak, naar een schilderij in de Sint Gertrudiskerk te Beesel.

De draak teistert al jaren een nederzetting en neemt steeds de schapen (e.d.) tot zich als voedsel. De bewoners weten er geen raad mee. Dan is de draak een tijd rustig geweest en als die daarna terugkomt en weer schapen opeist, vindt het volk dat er wat aan gedaan moet worden. Ze gaan raad vragen aan de koning die na een strijdlustige tocht met zijn leger zwaar gehavend terugkeert. De koning maakt het volk wijs dat hij de draak heeft gedood, maar het volk komt er snel achter dat dit niet waar is. De draak heeft het leger achtervolgd en komt het dorp binnenvallen.

Als de veestapel zodanig is geslonken dat de honger niet meer kan worden gestild, wordt besloten ook dagelijks een mensenkind te offeren. Door loting wordt bepaald wie dit trieste lot zou treffen. Niemand wordt van loting vrijgesteld. Op zekere dag valt het lot op de enige dochter van de koning. Op het moment dat de prinses bij de poel arriveert om zich door het monster te laten verslinden, verschijnt Georgius (St. Joris) ten tonele die de draak onverschrokken te lijf gaat.

Historische optocht[bewerken]

In 2002 trok voor het eerst een bonte historische stoet door de straten van Beesel. Meer dan duizend personen namen aan de optocht deel en ruim 30.000 toeschouwers stonden langs de route. De editie in 2009 trok ongeveer eenzelfde aantal bezoekers naar de optocht. In 2016 vond deze optocht plaats op zondag 21 augustus.

De locatie[bewerken]

De locatie van het spel ligt in de omgeving van Kasteel Nieuwenbroeck in het centrum van Beesel. Daar wordt een tijdelijk openluchttheater gebouwd met een kasteel, een dorpje en uitkijktorens. Het volksspel werd in 2002 uitgevoerd door meer dan 500 'acteurs', voornamelijk inwoners van het kerkdorp Beesel, en 15.000 bezoekers kwamen de voorstelling bekijken. In 2016 speelden opnieuw zo'n 400 acteurs zes voorstellingen voor een uitverkocht huis. De regie stond in deze editie onder leiding van Jolanda Jonkers. Deze bracht enkele opvallende veranderingen in het spel, dat nu bijvoorbeeld gespeeld wordt in een soort arena (tussen de 2 tribunes in). Sint Joris kreeg een grotere rol in het spel, en de licht en geluidstechniek werd flink verbeterd. Ook het kasteel en draak kregen voor deze editie een flinke opknapbeurt.

Literatuur[bewerken]

  • Geerlings, Frans G.J., Het draaksteken - van de Georgiuslegende tot het unieke openluchtspel te Beesel. Maasbree, De Lijster (1981), ISBN 90 64860211.
  • Geerlings, Frans G.J., Draaksteken te Beesel: hoe het was en wat er overbleef. In: Jaarboek Maas- en Swalmdal 8 (Beesel, 1988), blz. 17-47. ISBN 90 70717 09 3.
  • Geerlings, Frans G.J., Draaksteken te Beesel: een analyse van de opvoering van 1995. In: Jaarboek Maas- en Swalmdal 15 (Beesel, 1995), blz. 74-94. ISBN 90 70717 18 2.
  • Geerlings, Frans G.J., Sint Joris is niet meer Sint Joris. In: Jaarboek Maas- en Swalmdal 22 (Beesel, 2002), blz. 53-61, ISBN 90 70717 26 3.

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]