Drager (goederen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Porteadoras sjouwen pakketten naar Marokko.

Een drager is een persoon die bagage, of goederen in het algemeen, draagt voor iemand anders, en doorgaans tegen betaling. Een bekend type drager is de kruier die in spoorwegstations bagage naar en van de trein vervoert. Maar het kan ook gaan om het dragen van (zware) ladingen tijdens bergbeklimmingen en expedities, of om (al dan niet legale) economische redenen. Dragers vervoeren goederen op hun rug (bv. met een rugzak), of hun hoofd, of met behulp van een handkarretje.

In het Frans spreekt men van een “porteur”, in het Engels “a porter”, beide afgeleid van het Latijn portare.

In de geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de prehistorie was er geen alternatief voor het dragen door mensen. Pas wanneer lastdieren werden gebruikt, en vooral na de uitvinding van het wiel, werd de zware taak voor veel mensen verlicht. Toch zijn menselijke dragers historisch gezien wijdverbreid gebleven in gebieden waar slavernij nog voorkwam. Tijdens de Eerste Wereldoorlog droegen vrouwen zware lasten in de maalderijen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Hedendaagse dragers[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan verschillende moderne vormen van menselijke dragers. Het kan gaan om terreinen waar mechanisch transport onuitvoerbaar of onmogelijk is, zoals in bergachtig terrein, in een dichte jungle of woud, of in de mijnbouw, zoals in de zwavelmijnen van Ijen (Indonesië) of de artisanale mijnen van Oost-Congo.

Menselijke dragers worden ook ingezet om economische redenen, zoals bijvoorbeeld de porteadoras aan de grens tussen Melilla en Marokko,[1] of voor de smokkel of andere illegale motieven. Helpers bij de smokkel van drugs worden in het Engels toepasselijk mules (muilezels) genoemd.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]