Prysmian Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Draka)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prysmian Group
Logo
Beurs Borsa Italiana
Oprichting 2011
Sleutelfiguren Valerio Battista, CEO
Hoofdkantoor Milaan (Italië)
Werknemers 21.000 (2016)[1]
Producten Elektriciteitsdraden
Telecommunicatiekabels
Industrie fabricage
Omzet/jaar € 7,6 miljard (2016)[1]
Winst/jaar € 262 miljoen (2016)[1]
Website www.prysmiangroup.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Fabriek van Prysmian in Frankrijk
Draka, Amsterdam-Noord, niet meer in bedrijf

De Prysmian Group is een Italiaanse multinational genoteerd aan de beurs van Milaan. Het hoofdkwartier is tevens gevestigd in Milaan. Het bedrijf ontstond in 2011 door de fusie van het Italiaanse bedrijf Prysmian met de Nederlandse onderneming Draka. Het is de wereldleider in de productie van kabels voor windparken.[2][3]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Prysmian is, gemeten naar omzet, de grootste producent ter wereld van kabels en leidingen. Het heeft zo'n 7% van de wereldkabelmarkt in handen. Het bedrijf had een omzet van bijna 7 miljard euro in 2014 en telde zo'n 19.000 werknemers in 50 landen, 89 productiecentra en 17 onderzoekscentra.[4] Het bedrijf produceert voornamelijk een breed assortiment van elektriciteitskabels, van laag-, midden- en hoogspanningskabels en systemen voor ondergronds en onderzees gebruik, en ook kabels voor de telecommunicatie. Het aandeel van de laatste in de omzet is ongeveer 15%.

Het bedrijf is genoteerd aan de Borsa Italiana en maakt onderdeel uit van de aandelenindex FTSE MIB.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Prysmian[bewerken | brontekst bewerken]

Prysmian werd in 1879 in Milaan opgericht. Het was voornamelijk gericht op het produceren van telecommunicatie- en elektriciteitskabels voor de Italiaanse markt.[5]

In 1905 trok het bedrijf een 5.000 kilometer lange kabel over de bodem van de Atlantische Oceaan die Europa met de Verenigde Staten verbindt. Prysmian legde ook de elektriciteitsnetwerken aan in steden zoals New York, Chicago, Buenos Aires en Singapore.

Sinds de oprichting maakte Prysmian onderdeel uit van het Italiaanse banden- en kabelconglomeraat Pirelli. Onder Pirelli heette Prysmian toen Pirelli Cavi (kabel). In 2005 werd Pirelli Cavi door Pirelli voor 1,3 miljard euro verkocht om zijn overname van Italia Telecom te kunnen financieren. Pirelli Cavi ging verder door het leven als Prysmian. Sinds 2007 heeft Prysmian een zelfstandige notering aan de beurs van Milaan.

Draka[bewerken | brontekst bewerken]

Draka werd 20 april 1910 opgericht door Jan Teeuwis Duyvis en Francis Howe onder de naam Hollandsche Draad- en Kabelfabrieken. Duyvis stamde uit het familiebedrijf Duyvis in Koog aan de Zaan, dat vetten en oliën verwerkte. Jan Teeuwis zag anno 1910 meer toekomst voor elektrakabels dan voor de lampolie die zijn familie maakte. In 1912 nam Philips een belang in Draka.

Draka werd groot in Amsterdam-Noord, mede door de opmars van de elektriciteit in bedrijven en huishoudens. De omhulling van de kabels was langer tijd rubber maar in de naoorlogse periode werd plastic al gauw belangrijk. In 1947 stichtte men een eigen plasticbedrijf dat in 1951 deels naar Hillegom werd verplaatst. In 1955 werd in Enkhuizen een aparte vestiging van Draka Plastics geopend waarheen in 1958 de in 1956 verworven activiteiten van Polva-Nederland te Oosterbeek werden overgebracht. In 1957 verkocht Philips zijn aandeel en fuseerde Draka met de Nederlandse Kabelfabriek (NKF).[6] In 1970 werd Draka Kabel/NKF overgenomen door het Philips concern. In 1986 werd het weer afgesplitst van NKF en Philips en gingen de kabelactiviteiten zelfstandig verder onder de naam Draka Holding. Andere delen werden door Philips verkocht aan Solvay. Deels bestaan deze nog steeds als Draka Polymer Films en Draka Interfoam (sinds 1985 onderdeel van het Britse bedrijf Vita). Draka Plastics en Polva-Nederland in Enkhuizen werden in 1979 ingelijfd door Solvay en gingen in 1985 verder als Draka Polva BV. In 2007 verkocht Solvay de plastic folie afdeling aan het Braziliaanse Vulkan die het voortzette als Alkor Draka. De pijpleidingactiviteiten werden voortgezet onder de naam Pipelife.

Fusie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 deed Prysmian een bod op de Nederlandse branchegenoot Draka. Dit eerste bod werd afgewezen in september 2009.

Einde 2010 werd bekend dat er een overnamestrijd van Draka was ontstaan tussen Prysmian, het Franse Nexans en het Chinese Xinmao. Eind januari werd die strijd beslist in het voordeel van Prysmian, nadat de grootaandeelhouder Flint (48,5%), de investeringsmaatschappij van de familie Fentener van Vlissingen, zich onvoorwaardelijk achter het Italiaanse bod had geschaard. Het bod van Prysmian was 8,60 euro plus 0,6595 aandeel Prysmian voor elk aandeel Draka; het aandeel Draka werd hiermee gewaardeerd op 17,20 euro. Prysmian nam over voor een bedrag van 0,8 miljard euro.

Na de overname beloofde Prysmian dat er in Nederland tot 2014 geen fabrieken gesloten zouden worden. Ook daarna zouden er weinig overlappende bedrijfsactiviteiten van beide bedrijven in Nederland zijn. In Nederland had de Prysmian Group na de overname zes vestigingen in Emmen, Nieuw-Bergen, Eindhoven, Delfzijl, Amsterdam en een fabriek en haar Benelux hoofdkantoor in Delft. In 2014 is aangekondigd dat de vestiging in Amsterdam gesloten zou worden, dat de activiteiten verplaatst zouden worden naar Emmen. Dit is in 2016 afgerond en hiermee kwam een einde aan 106 jaar kabelproductie in Amsterdam-Noord.

Medio 2016 viel het besluit om nadat eerder de vestiging in Amsterdam grotendeels overgeheveld was naar de vestiging in Emmen, de fabriek voor telecomkabels in Delfzijl te sluiten.[7] Daarmee verdwenen circa 80 arbeidsplaatsen. De productie werd overgenomen door fabrieken elders in Europa. De afdeling Onderzoek en Ontwikkeling, het laboratorium en het magazijn met in totaal ongeveer 20 medewerkers verhuisden naar de vestiging in Emmen.[7]

Anno 2020 heeft Prysmian in Nederland productielocaties in Delft (tevens regionaal hoofdkantoor Noord-Europa), Eindhoven, Emmen en Nieuw-Bergen (Donné Draad).

Bod op General Cable[bewerken | brontekst bewerken]

In december 2017 maakte het bedrijf een bod bekend op zijn Amerikaanse branchegenoot General Cable, die vooral elektriciteitskabel produceert.[8] Prysmian bood ongeveer US$ 3 miljard, inclusief de schulden van General Cable.[8] Bij het gecombineerde bedrijf werkten 31.000 mensen.[8] De omzet bedroeg ca. US$ 11 miljard, waarvan de helft in Europa en een derde in Noord-Amerika werd gerealiseerd.[8] Op 6 juni 2018 is de overname afgerond.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]