Drakenburg (huis)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drakenburg
Drakenburg
Locatie Utrecht, Oudegracht 114
Algemeen
Kasteeltype stadskasteel
Bouwmateriaal tufsteen/baksteen
Huidige functie winkelpand
Gebouwd in vanaf 12e eeuw
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 31042
Bijzonderheden mogelijk oudste nog bestaande huis van Utrecht

Drakenburg is een rijksmonument in de Utrechtse binnenstad dat gelegen is op de hoek van de Oudegracht en de Drakenburgstraat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het stadskasteel Drakenburg was eigendom van de ridders van Drakenburg, tevens eigenaren van de kastelen Drakenburg bij Baarn en Drakensteyn bij Lage Vuursche. In het begin van de 14e eeuw was Frederik van Drakenburg schout van Utrecht.

Een achterhuis is vermoedelijk reeds in de 13e eeuw gebouwd met een fors voorterrein richting de Oudegracht. Restanten ervan zijn vandaag de dag bewaard gebleven als kelder achter het huidige hoofdgebouw en in diens achtergevel. Waarschijnlijk is in het begin van de 14e eeuw het aangebouwde hoofdgebouw ontstaan op het voorterrein. Gaandeweg de eeuwen is het geheel sindsdien diverse malen fors gewijzigd. Onder meer de vensterindeling, het dak met de dakbedekking en de voorgevel veranderden. Het oude achterhuis verdween en een nieuw lager bemeten achterhuis kwam ervoor in de plaats. Aan de zuidzijde verrees Klein Drakenburg op het aangrenzende perceel. Van het hoofdgebouw stortte tijdens de storm van 1 augustus 1674 de voorgevel in.

In de 20e eeuw kreeg Drakenburg het Hoofdpostkantoor (1924) en de Neudeflat (1961), oorspronkelijk onder meer Drakenburgh genoemd, als naastgelegen bouwwerken. Rond 1964 volgde voor Drakenburg een ingrijpende restauratie.

Lantaarnconsole in de nabijgelegen werfmuur die gewijd is aan Drakenburg.
Zie de categorie Drakenburg, Utrecht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.