Dramatherapie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dramatherapie is een vorm van creatieve therapie waarin dramatische middelen worden gebruikt; improviserend spel, bewegingsexpressie, poppenspel, maar ook gedichten, verhalen, schminken en costumering. Dramatherapie creëert een mogelijkheid waar mensen hun realiteit kunnen laten zien, hun eigen subjectief beleefde realiteit. Mensen kunnen interacties trainen binnen spelsituaties, ze kunnen kijken naar hun eigen kwesties, vanuit de distantie (bijvoorbeeld door het zien van anderen). Ze kunnen opluchting vinden in het naar buiten brengen van hun eigen situatie, ze kunnen verhalen creëren waar ze zichzelf in herkennen. Tijdens het spel doet men een nieuwe ervaring op. Een ervaring die, weliswaar opgedaan werd in een spelwerkelijkheid, maar kan worden meegenomen naar de wereld van alledag, net zoals er aspecten van de 'echte' werkelijkheid een plaats kunnen krijgen in het spel. Dat is het mechanisme waar de dramatherapeut gebruik van maakt.

Doelgroep[bewerken | brontekst bewerken]

Veel mensen denken dat dramatherapie vooral geschikt is voor kinderen omdat zij zich nog niet goed verbaal kunnen uiten. Maar ook voor volwassen kan dramatherapie een goede therapievorm zijn.

Dramatherapie biedt hulpt bij diverse problematieken op sociaal, emotioneel en psychisch gebied. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:

  • depressiviteit
  • moeite met aangaan of behouden van sociale contacten
  • gedragsproblemen
  • verwerking van moeilijke ervaringen en trauma's
  • problemen met uiten van emoties, angsten, faalangst en onzekerheid
  • persoonlijkheidproblematieken

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De studie dramatherapie kan men in vier plaatsen in Nederland volgen. In Nijmegen op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen[1], In Heerlen op de Hogeschool Zuyd, de Hogeschool Utrecht[2] en in Leeuwarden op de Christelijke Hogeschool. De opleiding duurt totaal 4 jaar en kan zowel voltijd als deeltijd gevolgd worden. Om toegelaten te worden tot de studie dramatherapie moet men wel eerst aan een selectie meedoen. In deze preselectie wordt gekeken of je voldoende vaardigheden, affiniteit en genoeg aanleg hebt met het medium drama.

Vaktherapie[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds maart 2006 valt het vak creatieve therapie en daarmee dus ook dramatherapie onder de federatie vaktherapie waar ook het vak psychomotorische therapie onder valt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]