Draupadi Murmu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Draupadi Murmu
ᱫᱨᱚᱣᱯᱚᱫᱤ ᱢᱩᱨᱢᱩ
Draupadi Murmu
Algemene informatie
Land India
Geboortedatum 20 juni 1958
Geboorteplaats Mayurbhanj
Werk
Beroep politicus, leerkracht, publieke dienstverlening
Functies Member of the Thirteenth Odisha Legislative Assembly, Member of the Twelfth Odisha Legislative Assembly, governor of Jharkhand, president van India
Studie
School/universiteit Rama Devi Women's University
Politiek
Politieke partij Bharatiya Janata-partij
Familie
Echtgenoot Shyam Charan Murmu
Vader Biranchi Narayan Tudu
Persoonlijk
Talen Odia, Santali, Engels, Hindi
Moedertaal Santali
Diversen
Lid van Bharatiya Janata-partij
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Draupadi Murmu, geboren als Draupadi Tudu (Uparbeda (Mayurbhanj), 20 juni 1958), is een Indiaas politica en sinds 25 juli 2022 de 15e president van India. Zij is, na Pratibha Patil (2007–2012), het tweede vrouwelijke staatshoofd van het land. Murmu behoort tot het inheemse volk de Santal en is daarmee de eerste Indiase president die afkomstig is uit een etnische minderheid.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Murmu werd geboren in het dorpje Uparbeda in het Indiase district Mayurbhanj in de staat Odisha - een van de armste districten van India.[2] Haar vader en haar opa waren de stamhoofden van dit dorp. Ze is van Santali-afkomst, een inheemse stam woonachtig in beboste gebieden.[3] De Santal vormden in 2011 de op twee na grootste inheemse stam in India met bijna 7 miljoen personen verspreid over vier deelstaten.

Voor haar politieke carrière was Murmu werkzaam als onderwijzeres.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Murmu is een lid van de Bharatiya Janata-partij (BJP) en de door de BJP opgerichte big tent Nationale Democratische Alliantie (NDA). Van 2015 tot 2021 was ze de gouverneur van de staat Jharkhand, terwijl ze daarvoor bij diverse ministeries in Odisha werkzaam was. In 2000 was ze de voorzitter van nagar panchayat Rairangpur.

In juni 2022 stelde Murmu zich namens haar partij kandidaat voor de Indiase presidentsverkiezingen van dat jaar.[4] Hiermee werd zij de eerste inheemse Indiër en de tweede vrouw die zich kandidaat stelde voor het presidentschap in India, na Pratibha Devisingh Patil.[5] Op 18 juli 2022 werd Murmu met 64% van de stemmen verkozen tot president. Haar beëdiging volgde op 25 juli.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Murmu was getrouwd met bankier Shyam Chandra Murmu, die in 2014 overleed. Ze kregen drie kinderen: twee zoons en een dochter. Haar oudste zoon overleed in 2009 onder verdachte omstandigheden, terwijl haar jongere zoon in 2012 bij een fataal auto-ongeluk om het leven kwam.