Dravidiërs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Dravidiërs zijn de sprekers van Dravidische talen, voornamelijk in het zuiden van het Indische subcontinent. Hoever noordelijk de Dravidische talen vroeger voorkwamen en of ze ook de oorspronkelijke dragers waren van de Indusbeschaving is nog altijd een punt van discussie.

Tussen 2000 en 1000 v.Chr. werd de bevolking van Noord-Indië grotendeels onderworpen door de Indo-Europese Ariërs die vanuit hedendaags Afghanistan het subcontinent binnenvielen. Volgens een andere interpretatie ging het eerder om sterke vermenging in plaats van verovering. De mengvorm tussen de twee culturen resulteerde in het klassieke hindoeïsme. Waarschijnlijk is het grootste deel van het hindoeïsme zoals de traditie van yoga, nog altijd gebaseerd op de oorspronkelijke godsdienst van deze eerdere bewoners. Het kastenstelsel lijkt echter tot nu toe een echt Arisch toevoegsel te zijn.

De Chola's hebben later in Zuid-India een aantal van de bekendste klassieke werken in Dravidische architectuur nagelaten. Tempels werden niet alleen als religieuze maar ook economische centra gebouwd. De Chola's hadden een sterk gecentraliseerde staat en een gedisciplineerde bureaucratie.

Zie ook[bewerken]

Portal.svg Portaal Yoga