Drie (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Drie
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Drie (Gelderland)
Drie
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Ermelo Ermelo
Coördinaten 52° 16′ NB, 5° 41′ OL
Algemeen
Inwoners
(2004)
130
Foto's
Het Boshuis in Drie anno 2012
Het Boshuis in Drie anno 2012
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Drie is een buurtschap in de gemeente Ermelo, in de Nederlandse provincie Gelderland, circa 5 kilometer ten zuidoosten van de plaats Ermelo en 2 km ten westen van het kleine dorp Speuld. Het bestaat uit enkele huizen en een horecagelegenheid, het Boshuis. Het Veluwse plaatsje is geheel omsloten door bos en heeft nauwelijks akkers om zich heen.

Al in het jaar 855 werd de naam van Drie vermeld. In een schenkingsakte van de Fries edelman Folckerus werd het aangegeven als Thri.[1] Waarschijnlijk betekent dit letterlijk drie.[2] Drie is ontstaan in de 8e eeuw, toen de Franken en de Saksen streden om de Veluwe.[bron?]

In Drie was een zogenaamde maalschap actief, de maalschap van het Speulderbos.[3] De maalschap werd gevormd door de groep grondgebruikers, die gezamenlijk regels stelden met betrekking tot het gebruik van de gronden en het gebruik van het hout uit de bossen in de omgeving. De door de grondgebruikers gekozen holtrichters en maalmannen hielden toezicht op de naleving van de gemaakte afspraken.[4] De maalschap vergaderde in het Boshuis in Drie. Deze voormalige boerderij is omgebouwd tot een horecavoorziening en vormt de voornaamste bron van bedrijvigheid in de buurtschap. In het bos bij Drie bevindt zich onder meer een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog. Het hol is opgenomen in een cultuurhistorische wandelroute. Een andere bezienswaardigheid is het Solse Gat, een diepe leemkuil midden in het bos.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]