Drieboerehuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drieboerehuizen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Drieboerehuizen (Friesland)
Drieboerehuizen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 23′ NB, 5° 55′ OL
Overig
Postcode 9151
Woonplaats (BAG) Holwerd
Belangrijke verkeersaders N358
Foto's
Boerderij Uylsmahorn
Boerderij Uylsmahorn
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Drieboerehuizen (Fries: Trijeboerehuzen) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Drieboerehuizen ligt ten westen van Ternaard, ten zuiden van de Waddenzee en ten noordoosten van Waaxens en Holwerd, waar het formeel onder valt. De bebouwing van de buurtschap ligt aan de Ternaarderwei, die onderdeel is van de N358.

In het westen gaat Drieboerehuizen over in de buurtschap Kletterbuurt, en in het oosten in de buurtschap Teijeburen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Drieboerehuizen is ontstaan uit een drietal boerderijhuizen die bij elkaar stonden in de 19e eeuw en begin 20ste eeuw. De Uilsmahorn was oorspronkelijk de naamgever voor de plek waar de moderne buurtschap is ontstaan. Van der Aa maakte melding ervan, dat er 20 mensen woonden, maar ook dat de buurtschap behoorde tot Ternaard.

Later zou Drieboerehuizenbij bij Holwerd gaan behoren. Uilsmahorn of Uylsmahorn was ook de naam van de belangrijkste boerderij. Deze werd in 1911 vervangen, maar is wel een rijksmonument, samen met de tuin en de brug. De andere boerderijen zijn Bleinsma en Spaarndam.

De latere plaatsnaam Drieboerehuizen is waarschijnlijk een oudere duiding voor de drie boerderijhuizen. Vanaf 1961 verschijnt de naam als plaatsnaam op het kadaster, nadat al enige tijd de plaatsduiding Uilsmahorn was verdwenen van de kaarten in het algemeen. In de loop van twintigste eeuw nam het aantal huizen toe, en zo omvat Drieboerehuizen begin 21ste eeuw meer dan drie huizen.

Drieboerehuizen lag tot de gemeentelijke herindeling van 1984 in de toenmalige gemeente Westdongeradeel. Van 1984 tot 2019 lag het in gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân.

Zie de categorie Drieboerehuizen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.