Driedomeinensysteem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het drie domeinensysteem is in de taxonomie het tegenwoordig gebruikte systeem om het leven in te delen. Dit systeem werd in 1990 ingevoerd door Carl Woese ter vervanging van het vijf rijkensysteem. Het drie domeinensysteem gaat uit van drie domeinen waarin alle organismen zijn onder te verdelen. Deze domeinen zijn de Archaea (oorspronkelijk Archaebacteria), Bacteria (oorspronkelijk Eubacteria) en de Eukaryota. De Archaea en Bacteria worden samen wel prokaryoten genoemd omdat ze overeenkomen in het ontbreken van een celkern.

Woese argumenteerde echter dat, op basis van verschillen in het gen 16S rRNA, deze twee groepen en de eukaryoten gescheiden kunnen worden. Hij stelde een gemeenschappelijke voorouder (een zogenaamde progenoot) voor waarin de genetische processen beperkt ontwikkeld waren. Elk van de drie domeinen kan in verschillende rijken of groepen ingedeeld worden.

Domeinen in de fylogenetische stamboom van het leven

(→  behoort tot de ... ) wordt ook gerekend tot de genoemde polyfyletische groep

Organismen uit de drie domeinen hebben elk hun eigen niche. Bacteria zijn de snelst voortplantende organismen onder normale omstandigheden. Archaea kunnen zich goed aanpassen aan extreme omstandigheden, zoals hoge temperaturen, hoge zuurgraad, hoge concentraties zwavel. Ook kunnen ze zich snel aanpassen aan andere en ongebruikelijke energie- en voedselbronnen. Eukaryota zijn het best in het vormen van kolonies en meercellige organismen.

Linnaeus (1735)
2 rijken
Haeckel (1866)
3 rijken
Chatton (1937)
2 domeinen
Copeland (1956)
4 rijken
Whittaker (1969)
5 rijken
Woese e.a. (1977)
6 rijken
Woese e.a. (1990)
3 domeinen
(niet behandeld) Protista Prokaryota Monera Monera Eubacteria Bacteria
Archaebacteria Archaea
Eukaryota Protoctista Protista Protista Eukaryota
Vegetabilia Plantae Fungi Fungi
Plantae Plantae Plantae
Animalia Animalia Animalia Animalia Animalia

Zie ook[bewerken]