Naar inhoud springen

Driehoornig walstro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Driehoornig walstro
Driehoornig walstro
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Gentianales
Familie:Rubiaceae (Sterbladigenfamilie)
Geslacht:Galium (Walstro)
Soort
Galium tricornutum
Dandy
Driehoornig walstro
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Driehoornig walstro op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Driehoornig walstro (Galium tricornutum) is een eenjarige plant, kruidachtige plant uit de sterbladigenfamilie (Rubiaceae). De plant komt van nature voor in Midden-Europa en is een archeofyt. In Nederland staat driehoornig walstro op de Nederlandse Rode lijst van planten als verdwenen uit Nederland sinds 1975. De plant kwam voor in akkers op vochtige, kalkhoudende kleigrond.

Eigenschappen

[bewerken | brontekst bewerken]

De plant wordt 10 - 60 cm hoog. De vierkante stengel is liggend of klimmend en heeft afstaande stekelharen. Het blad heeft één ader of is zwak geaderd. De bladeren staan in een krans van zes of acht bladeren. Aan de top van het blad zit een stekel. De bovenzijde van het blad is kaal. De bladrand is bezet met teruggerichte stekelhaartjes.

De plant bloeit van juli tot de herfst. De groenachtig-witte bloemen zitten in okselstandige, korte gevorkte bijschermen met drie bloemen per bijscherm. De bijschermen zijn korter dan de bladeren. De bloemkroon is 1,5 - 3 mm breed en smaller dan de rijpe vrucht. De bloem heeft geen duidelijke uitgesproken kroonbuis. De vruchtstelen zijn teruggebogen. De kale, tweedelige splitvrucht is met spitse stekelige wratten bezet en valt bij rijpheid uiteen in twee eenzadige deelvruchten. De deelvruchten zijn eivormig en 3 - 5 mm lang.

Vruchten
  • M.A. Fischer, K. Oswald, W. Adler: Exkursionsflora für Österreich, Liechtenstein und Südtirol. Dritte Auflage, Land Oberösterreich, Biologiezentrum der OÖ Landesmuseen, Linz 2008, ISBN 978-3-85474-187-9
  • Siegmund Seybold (Hrsg.): Schmeil-Fitschen interaktiv (cd-rom), Quelle & Meyer, Wiebelsheim 2001/2002, ISBN 3-494-01327-6
[bewerken | brontekst bewerken]
Commons heeft media­bestanden in de categorie Galium tricornutum.