Drielandenpunt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drielandenpunt bij Vaals

Een drielandenpunt is een punt waar de grenzen van drie landen samenkomen. China heeft zestien drielandenpunten, meer dan enig ander land ter wereld. In Europa heeft Oostenrijk de meeste drielandenpunten: negen in totaal.

Benelux[bewerken | brontekst bewerken]

21e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland heeft één drielandenpunt:

België heeft drie drielandenpunten:

Luxemburg heeft eveneens drie drielandenpunten:

Historisch[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook Geschiedenis van Nederland#Koninkrijk der Nederlanden

Bij de totstandkoming van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden aan het begin van de 19e eeuw waren er vier drielandenpunten. Het eerste was het huidige drielandenpunt van Duitsland, Luxemburg en Frankrijk bij het Duitse Perl. Hier stond grenspaal 1. Het tweede en derde drielandenpunt waren tussen Nederland, Neutraal Moresnet en Pruisen. Het vierde drielandenpunt lag tot 1866 iets ten noorden van Gronau, met de koninkrijken Pruisen en Hannover. Het is nog te herkennen aan de nummering van de grenspalen: het punt wordt gemarkeerd door paal 862, die tevens paal 1 is. Nederland grenst nu op dat punt aan de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

Tussen 1830 en 1839 bestond er een drielandenpunt bij de Neutraleweg bij Gennep.

Het huidige drielandenpunt op de Vaalserberg was van 1839 tot 1920 een vierlandenpunt van België, Neutraal Moresnet, Nederland en Pruisen/Duitsland.

Generalisaties[bewerken | brontekst bewerken]

Men kan ook "tripelpunten" van andere vlakverdelingen beschouwen, bijvoorbeeld een drieprovinciënpunt en een driegemeentenpunt, en in een fasediagram (zie tripelpunt).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden op de pagina Tripoint.