Driestar College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Driestar College
Driestar College, voormalig gebouw vestiging Leiden
Driestar College, voormalig gebouw vestiging Leiden
Algemeen
Locatie Gouda
Lekkerkerk
Leiden
Opgericht 1944
Type PrO, LWOO, VMBO, HAVO en VWO
Denominatie Reformatorisch
Bevoegd gezag Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs op Reformatorische Grondslag 'De Driestar'
Personen
Leerlingen 3200
Overig
Website http://www.driestarcollege.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Driestar College is een christelijke school voor voortgezet onderwijs op reformatorische grondslag. De hoofdvestiging staat in Gouda. De school heeft nevenvestigingen in Leiden en Lekkerkerk en verzorgt opleidingen voor praktijkonderwijs, vmbo, havo en vwo.

Geschiedenis[bewerken]

De oorsprong van de school was een muloschool (school voor meer uitgebreid lager onderwijs) in Krabbendijke in Zeeland. De school werd in 1944 uitgebreid met een zogenaamde kwekelingengroep, die uitgroeide tot een kweekschool en vervolgens ontkoppeld werd van de mulo. De kweekschool kreeg de naam Driestar als een verwijzing naar de samenhang tussen het gezin, de overheid en de kerk. Na de watersnoodramp besloot de school, vanwege het dalend aantal leerlingen, weg te trekken uit Zeeland en vestigde zich in 1954 in Gouda. Veel leerlingen waren afkomstig uit alle delen van het land en werden in internaatsverband gehuisvest. De verhuizing in die periode naar Gouda was niet zonder risico, omdat er toentertijd een sterke verdeeldheid bestond binnen de kring van de gereformeerde gemeente ter plaatse[1].

Gaandeweg werd de school uitgebreid met vormen van voortgezet onderwijs. In 1982 vond er een splitsing plaats. Er ontstonden twee zelfstandige scholen onder één bestuur: een school voor voortgezet onderwijs en een pedagogische academie. Deze laatste opleiding ontwikkelde zich tot Driestar Educatief, een hogere beroepsopleiding op reformatorische grondslag. Het Driestar College is de voortzetting van de scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs. Sinds de negentiger jaren van de 20e eeuw zijn beide onderdelen geheel verzelfstandigd.

De school betrekt haar leerlingen uit alle kerkverbanden, voornamelijk uit de kring van de Hervormde Protestantse Kerken in Nederland, Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk en de Gereformeerde Gemeenten. Een ander groot deel van de leerlingen komt uit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Confessionele Vereniging, de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Oud-Gereformeerde Gemeenten. Ook uit andere verbanden, zoals de Evangelische gemeentes komen een aantal leerlingen.[2].

Bekende (oud)leerlingen[bewerken]

Externe link[bewerken]