Driesum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Driesum
Driezum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Driesum Wapen van Driesum
Details Details
Driesum
Driesum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Dantumadeel Dantumadeel
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 3′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2017) 983
Overig
Website http://www.driesum.info/
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Hervormde kerk van Driesum
Hervormde kerk van Driesum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Driesum (officieel, Fries: Driezum) is een dorp met 983 inwoners (1 jan. 2017) in de gemeente Dantumadeel in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp is het meest oostelijke van de Dokkumer Wouden. Aan de westkant van Driesum ligt het tweelingdorp Wouterswoude, waarmee Driesum een aantal verenigingen deelt. Sinds 2009 is de Friese naam de officiële. Waar voorheen op de plaats- en straatnaamborden zowel de Friese als de Nederlandse namen werden vermeld, worden tegenwoordig alleen nog de officiële Friese namen vermeld.

Beschrijving[bewerken]

Aan de oostkant van Driesum ligt de buurtschap Oostwoude. Tussen Driesum en Oostwoude ligt Rinsma State, vanouds een adellijke state die van de baronnen van Sytzama was. Eén van hen, Douwe Jan Vincent, werd in 1851 de eerste burgemeester van Dantumadeel. Tussen 1971 en 1999 was de state het gemeentehuis van Dantumadeel. Om Rinsma State ligt een park, beter bekend als het Driezumer Bos.

Achter Rinsma State is in 1972 het baggerdepot Petsleat/Swemmer aangelegd. Dit baggerdepot is in 1985 omgevormd tot recreatie- en natuurterrein Rinsma pôlle.

Een kleine twee kilometer ten noorden van Driesum ligt de Driezumer Terp. Op de terp stond de Canter State, die in het "Register van den Aanbreng" uit 1511 voor het eerst beschreven wordt en genoemd is naar de grootgrondbezitster Renscke Jacobs Canter. Dochter Anna Canter, de latere eigenares, trouwt met de schepen Jacob Adams, die in het stadsbestuur van Leeuwarden zat. Hij liet zich ook Canter noemen. De state is lang in het bezit van de familie gebleven. Omdat er in 1847 een te laag bod werd uitgebracht op de state, besloot de eigenaar Petrus Jacobus van Knijff de state in 1855 te laten afbreken. De terp is in de Tweede Wereldoorlog grotendeels afgegraven. Bij graafwerkzaamheden aan een sloot bij de terp zijn in 1895 een hoeveelheid Romeinse munten gevonden.

Van Driesum loopt de Driezumervaart naar het Driezumermeer en later langs de Driezumer Terp naar het Dokkumer Diep.

Geboren in Driesum[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]