Drietenige aalsalamander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Drietenige aalsalamander
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2004)
Amphiuma tridactylum.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Caudata (Salamanders)
Familie:Amphiumidae (Aalsalamanders)
Geslacht:Amphiuma
Soort
Amphiuma tridactylum
Cuvier, 1827
Afbeeldingen Drietenige aalsalamander op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Drietenige aalsalamander op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De drietenige aalsalamander[2] (Amphiuma tridactylum) is een grote salamander uit de familie aalsalamanders (Amphiumidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Georges Cuvier in 1827. Later werd de wetenschappelijke naam Muraenopsis tridactyla gebruikt.[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De drietenige aalsalamander heeft een slank, aalvormig lichaam en wordt tot maximaal 110 centimeter lang. Hij heeft een grijze, zwarte of bruine bovenzijde en een lichtgrijze buik. De drietenige salamander heeft aan elke poot 3 tenen, waaraan ze hun naam ontlenen. Ook de wetenschappelijke soortnaam tri-dactylum betekent letterlijk drie-teen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De salamander leeft in de centrale en zuidelijke delen van de Verenigde Staten.[4] De habitat bestaat uit sloten, moerassen, beken en plassen.

Leefwijze[bewerken]

In perioden van grote droogte overleven ze door zich in te graven in de modder. De drietenige aalsalamander is nachtactief en eet voornamelijk wormen en kleine kreeftachtigen. De salamander paart in de winter en het voorjaar. Als het dier wordt opgepakt bijt het stevig van zich af.

Verwantschap[bewerken]

De drietenige aalsalamander is sterk verwant aan de tweetenige aalsalamander (Amphiuma means), die aan elke poot slechts twee tenen heeft.