Driewieler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kinderfietsje
Gemotoriseerd

Een driewieler is een driewielig vervoermiddel. Omdat deze voertuigen stabieler zijn dan tweewielers zijn kinderfietsen veelal uitgevoerd als driewieler met aan de voorzijde één wiel, aan de achterzijde twee wielen en de pedalen direct op de as van het voorwiel gemonteerd.

Er zijn grote driewielers ontwikkeld voor mensen met een lichamelijke handicap die wel kunnen fietsen maar met twee wielen hun evenwicht niet kunnen bewaren. Deze modellen hebben een afzonderlijke trapas die via een ketting in verbinding staat met de achteras. Voor mensen met een handicap aan het onderlichaam zijn er hand aangedreven driewielers: de handbikes. Andere voorbeelden van driewielfietsen zijn bakfietsen, fietstaxi's en velomobielen.

Gemotoriseerde driewielers[bewerken]

Een heel andere categorie zijn de gemotoriseerde driewielers. De eerste versies werden tricycle of forecar genoemd en deze werden vooral geproduceerd rond het begin van de twintigste eeuw, toen nog niet helemaal duidelijk was of een gemotoriseerd voertuig beter twee, drie of vier wielen kon hebben. Ze werden gefabriceerd door onder andere Alcyon-Gentile (Frankrijk), Beeston (Engeland), William Brough (Engeland), Gough Brothers (Engeland), New Courier (Engeland) en Royal Enfield (Engeland), maar de bekendste zijn van De Dion-Bouton (Frankrijk) wiens inbouwmotor gebruikt wordt door de meeste andere merken. Dan heb je ook nog de trike, een moderne gemotoriseerde driewieler die soms bestaat uit een motorfiets-voorgedeelte en een automotor met achteras maar ook uit louter motorfiets-onderdelen kan zijn samengesteld. Een triporteur is een driewielige motorbakfiets en een scootmobiel is een drie- of vierwielige motorfiets voor mindervaliden.

Ten slotte zijn er ook nog de Tricars: driewielige auto's. In de periode voor de Tweede Wereldoorlog en nog tot ver in de jaren zeventig werd er ook volop geëxperimenteerd met driewielige auto's (Reliant) en dwergauto's zoals de Messerschmitt en de Isetta. Bekende driewielauto's zijn de Vespacar en de Tuktuk.

In Nederland zijn op basis van de bekende Citroën 2CV-zelfbouwpakketten op de markt gebracht waarmee men eigenhandig een driewielige cabriolet kan bouwen (met RDW-goedkeuring). Tot 1998 was de Lomax leverbaar en daarna de Le Patron.

Driewielfiets van Bayliss-Thomas (ca. 1885)
Een fietstaxi in Amsterdam
Peugeot Tricycle uit 1919
Een trike, een moderne driewielmotorfiets
Le Patron-driewielerauto