Drijfnet (vistechniek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Drijfnet)
Naar navigatie springen Jump to search
Afbeelding van een drijfnet

Een drijfnet is een type visnet. Het drijfnet staat als een gordijn rechtop in het water, met aan de bovenkant boeien en aan de onderkant gewichten. De vis wordt gevangen doordat hij met zijn kieuwen of andere uitsteeksels in het net blijft hangen.

Fijnmazige drijfnetten (vleten) werden vroeger veel gebruikt voor de haringvisserij op de Noordzee. Grootmazige drijfnetten worden tegenwoordig veel op de oceanen gebruikt voor de vangst van tonijn, zwaardvis en grote pijlinktvis. De grootste drijfnetten waren ooit 50 kilometer lang en 15 meter hoog. Drijfnetten zijn dodelijk voor allerlei walvisachtigen en andere dieren die naar de oppervlakte moeten om adem te halen, zoals zeeschildpadden.

Verbod[bewerken]

In 1989 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aan om het gebruik van grote drijfnetten in de internationale wateren uit te bannen. Het wereldwijde verbod werd op 31 december 1992 van kracht. Tegelijkertijd werden de lidstaten aangemoedigd om ook in de continentale wateren tot een algeheel verbod van de drifnetvisserij te komen. Veel grote visserijnaties hebben dit soort maatregelen echter lang tegen kunnen houden. Wel kwam er in 1992 een wereldwijde bepaling dat de netten niet langer mogen zijn dan 2,5 kilometer.

In juni 1998 stelde de EU een verbod in op de toepassing van grootmazige drijfnetten in alle EU-wateren. Het gaat vooral om de visserij in de golf van Biskaje en op de Middellandse Zee. Per 1 juli 1998 moest de hoeveelheid drijfnetten al met 40% verminderd zijn. Het algehele verbod is op 1 januari 2002 van kracht geworden.