Droge stof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van droogrest (water) in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).

Droge stof (ds) of totaal vaste stof (TVS) is de term waarmee geleidbaarheid en vastestofdeeltjes in een vloeistof worden aangeduid. Ook wordt de droge stof bepaald van materialen die men kan drogen, zoals voederplanten, voor het berekenen van het drogestofgehalte.

Doorgaans wordt de term gebruikt bij wateranalyse of bepaling van de samenstelling van drinkwater. Omgekeerde osmose en destillatie zijn methodes om de totaal vaste stof in water te doen afnemen. Op deze wijze kan de oplosbaarheid verbeteren.

Drogestofgehaltes kunnen bepaald worden door een monster te nemen van de vloeistof waarvan men het drogestofgehalte wil weten. Vervolgens dient men het monster te wegen, daarna te drogen en daarna weer te wegen. Zo wordt het vocht verdampt en blijft de opgeloste vaste stof over. Drogestofmetingen zijn recht evenredig met de brekingsindex van oplossingen.