Dronrijp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dronrijp
Dronryp
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Dronrijp (Friesland (hoofdbetekenis))
Dronrijp
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Waadhoeke Waadhoeke
Coördinaten 53° 12′ NB, 5° 39′ OL
Algemeen
Inwoners 3250
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Menaldumadeel
Locatie in de voormalige gemeente Menaldumadeel
Foto's
Salviuskerk. D' Alde Wite
Salviuskerk. D' Alde Wite
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Dronrijp (Fries en officieel: Dronryp) is een dorp in de gemeente Waadhoeke, provincie Friesland (Nederland). Het telt ongeveer 3500 inwoners (2011).

Dronrijp ligt direct ten zuiden van de autosnelweg de A31 tussen Leeuwarden en Franeker. Even ten zuiden van het dorp ligt het station aan de spoorlijn Leeuwarden-Harlingen Haven.

Monumenten[bewerken]

Een deel van Dronrijp is een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Verder zijn er in het dorp enkele tientallen rijksmonumenten. Nabij het dorp staat een drietal poldermolens: De Poelen (1850), Kingmatille (1870) en de Hatsumermolen (1878).

Evenementen[bewerken]

  • De kermis van Dronrijp, beter bekend bij de Friese benaming Rypster Merke is een grote dorpskermis. De kermis vindt ieder voorjaar plaats, rond het einde van mei en begin juni. Vanwege de jubileumviering van de kaatsvereniging v.v.v. Sjirk de Wal, die de kermis organiseert, duurt de kermis eens in de vijf jaar wat langer dan de normaal gesproken vier dagen. De kermis trekt veel bezoekers die ook komen voor de vele feesten die rondom de kermis worden gehouden.

Bekende Dronrijpsters[bewerken]

Externe link[bewerken]